PAYERNE (ZWITSERLAND), 30 juni 2014 12:14

Solar Impulse 2 maakt eerste vlucht (video)

De wereld rond zonder een druppel brandstof te verbruiken. Dat is de missie van de Solar Impulse 2. Het vliegtuig kan dag en nacht vliegen zonder conventionele brandstof en maakte begin juni zijn eerste vlucht in Zwitserland.

De spanwijdte van het vliegtuig is gelijk aan een Boeing 747 en iedere vierkante centimeter is bekleed met zonnepanelen. Een kwart van het gewicht van het vliegtuig wordt ingenomen door energieopslag en het vliegtuig kan vliegen met een topsnelheid van 140 km/u. In 2015 zal de Solar Impulse 2 de wereld rond gaan vliegen.

Van kust naar kust

De voorganger van het zonnevliegtuig vloog vorig jaar in de VS van San Francisco naar New York en deed onderweg vijf steden aan. De Solar Impulse 2 bouwt voort op dit ontwerp door onder andere nieuwe bouwmaterialen te benutten.

Testvlucht

Begin juni vloog de Solar Impulse 2 een succesvolle testvlucht. Het opstijgen is te zien in de video onder dit artikel. Gedurende de twee uur durende proefvlucht vloog het vliegtuig op anderhalve kilometer hoogte en haalde het een snelheid van 56 km/u.

Lichtgewicht

Op het vliegtuig zitten 17 248 flinterdunnen zonnecellen waarmee energie van de zon wordt omgezet in elektriciteit. Door het gewicht van de accu’s die de energie opslaan en niet te vergeten de cockpit en de piloot, moeten de overige materialen zo licht mogelijk zijn. De Solar Impulse 2 is vervaardigd uit een composietmateriaal met koolstofvezels. Door gebruik van zo’n uitzonderlijk licht materiaal is het vliegtuig verhoudingsgewijs tien keer lichter dan een zweefvliegtuig.

Wereldvlucht

De vlucht rond de wereld volgend jaar is verdeeld in meerdere etappes. De langste etappes zijn de oversteek van de Atlantische en Stille Oceanen. De piloten maken vluchten van vijf tot zes dagen in een onverwarmde (maar wel sterk geïsoleerde) cockpit. Ook de luchtdruk in de cabine wordt niet gereguleerd. De buitentemperaturen kunnen variëren tussen 40°C en de -40°C.

De piloten nemen zes zuurstofflessen, een parachute, reddingsboot en voedsel en water voor één week mee. De piloten, Bertrand Piccard en André Borschberg zijn zelf ook nauw betrokken bij de realisatie van het Solar Impulse project.

Foto's:

Solar Impulse 2 gaat wereld rond in 2015 (video)

Foto: Solar Impulse

© Aandrijvenenbesturen.nl