Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 26 juni 2014 14:17

Nieuw populair-wetenschappelijk tijdschrift ‘Technologist’ gelanceerd

De Europese lezer vindt vanaf deze week een nieuw populair-wetenschappelijk tijdschrift in de kiosk. ‘Technologist’ biedt nieuws, achtergrond en opinie over wetenschap en technologie vanuit Europees perspectief aan een breed publiek.

'
1/1

Het blad, getypeerd door prikkelende artikelen, vernieuwende inzichten en een spannende vormgeving, is een uniek initiatief van vier Europese universiteiten, waaronder Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), verenigd in de EuroTech Universities Alliance.

Met als slogan ‘Innovation. Explained.' geeft Technologist lezers een kijkje in de keuken van wetenschappelijke technologie in Europa. De nieuwste innovaties die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van duurzame energie, voedsel, gezondheid, communicatie en mobiliteit passeren de revue. Technologist verschijnt vier keer per jaar in de talen Engels, Frans en Duits en wordt in een oplage van ruim 45.000 verspreid over universiteiten en boekhandels in Europa.

EuroTech

Het blad is een initiatief van EuroTech Universities Alliance, een strategische samenwerking van vier technische universiteiten: TU/e, Technical University Denmark (DTU), Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en Technische Universität München (TUM). Met de uitgave van Technologist wil de alliantie Europees onderzoek en innovatie bij beleidsmakers en het grote publiek meer onder de aandacht te brengen.

Europees onderzoek

"Europeanen horen vooral over onderzoek dat gedaan wordt in hun eigen land en in Engels sprekende landen, maar hebben vaak geen idee wat er gebeurt in hun buurlanden", zegt Daniel Saraga, hoofdredacteur van Technologist. "Het gevolg is dat men de indruk heeft dat de meeste wetenschap in de Verenigde Staten gedaan wordt, terwijl het Europees onderzoek ongelooflijk in beweging is." De ambitie van het blad is om hier verandering in te brengen.

Onafhankelijke redactie

Het blad wordt weliswaar gefinancierd door de vier universiteiten, maar de bijdragen zijn van vooraanstaande wetenschapsjournalisten die ook schrijven voor tijdschriften als New Scientist, Nature en Spiegel. "De formule is vergelijkbaar met MIT Technology Review", zegt Saraga. "Dit blad heeft bewezen dat je onderwerpen objectief en interessant kunt brengen, ook als het is gefinancierd door een instelling. Als redactie overleggen we de inhoud met de partneruniversiteiten, maar we houden onze onafhankelijkheid als het gaat om het presenteren van informatie."

Eerste nummer

Het eerste nummer is vandaag feestelijk gelanceerd tijdens Euroscience Open Forum (ESOF) in Kopenhagen. Coveronderwerp van de eerste Technologist is de zogeheten ‘augmented human'; hoe mens en technologie samensmelten en hoe je met gedachten protheses kunt aansturen. Verder in het blad onder meer aandacht voor de politieke en wetenschappelijke controverse rond de winning van schaliegas en een overzicht van futuristische vormen van voedsel. Direct in het oog springend is de verrassende vormgeving: ieder onderdeel van het blad is verschillend opgemaakt en een scheurrand maakt het mogelijk artikelen eenvoudig te delen met anderen.

Website

Naast een papieren versie is het eerste nummer in digitale vorm (gratis) te lezen op de website van het blad: www.technologist.eu . Bovendien zal op deze website open discussie met lezers gestimuleerd worden en verschijnen nieuwsberichten en artikelen over de onderwerpen in het blad. Het blad kost 9,50 euro in de winkel. Een abonnement kost 38 euro voor 8 nummers.

bron: Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden