EINDHOVEN, 23 juni 2014 12:13

Robotvoetbalteam toont nieuwste technieken voor vertrek naar WK

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven liet vorige week dinsdag 17 juni, op een fan-avond zien wat de robots allemaal kunnen en waarin ze beter zijn geworden sinds vorig jaar. Van 21 tot en met 24 juli speelt het team op de WK voor robots, de RoboCup, in Braziliƫ, en daar gaat het voor niets minder dan de wereldtitel.

In 2012 veroverde het Eindhovense team de wereldtitel robotvoetbal, in Mexico-City. Het lukte in 2013 niet die titel te prolongeren, toen de RoboCup in Eindhoven plaats vond. Het TU/e-team was verliezend finalist tegen het Chinese team Water. Dit jaar wil de ploeg de titel weer pakken, en daarvoor is flink gewerkt aan de robots.

Nieuwe technieken

Een van de verbeteringen dit jaar is de hogere precisie bij lobballen. Ook hebben de robots nu een krachtiger balbehandelingssysteem, waardoor ze de bal steviger vasthebben. Het TU/e-team verloor vorig jaar van het Chinese team, onder meer doordat de Chinese robots vrij makkelijk de bal afpakten. Verder sleutelde het team aan de doortastendheid bij het nemen van beslissingen.

Door de robots verder vooruit te laten denken twijfelt de robot aan de bal minder lang over wat hij gaat doen. Een ander verbeterpunt is betere grip, door nieuwe wielen. Daarnaast is er gewerkt aan de mogelijkheid om bij dode spelmomenten de robots vanaf de zijlijn aanwijzingen te geven. De robots spelen verder geheel onafhankelijk, ze worden niet bestuurd door mensen.

Voetbalrobot met schokbrekers

Om teams extra te stimuleren nieuwe techniek te ontwikkelen bedenkt de organisatie ieder jaar een extra uitdaging. Naast de wedstrijden op een volledig vlakke ondergrond moet in Brazilië ieder team een actie op een kunstgrasveld laten zien. Hiervoor heeft het TU/e-team samen met Prodrive Technologies een nieuwe robot ontwikkeld. Deze heeft vier wielen die, net als bij een auto, via veren en dempers aan het chassis vast zitten. Daardoor kan deze robot beter omgaan met oneffenheden in het veld.

Doel van RoboCup

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien hun nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.

WK

De RoboCup 2014 vindt plaats in het Braziliaanse João Pessoa, van 21 tot 24 juli.

bron: Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)

Foto's:

Robocup 2013

Foto van Robocup 2013 (Foto: Nathan Strik)

© Aandrijvenenbesturen.nl