DEN HAAG, 23 juni 2014 11:38

24 miljoen voor demonstratieprojecten energie-innovaties

Op 1 juli opent de tender voor de nieuwe subsidieregeling Demonstratie energie-innovatie (DEI). De minister van Economische Zaken stelt 24,3 miljoen euro beschikbaar voor de regeling, die voortkomt uit het Energieakkoord.

Nederlandse bedrijven die hun energie-innovaties op ware schaal en in reële praktijkomstandigheden willen demonstreren, kunnen subsidie aanvragen op de investeringen die gemoeid zijn met deze projecten. Het is voor bedrijven vaak lastig om hun nieuwe technologie voor het eerst toe te passen bij een klant (launching customer) omdat de risico's en onzekerheden groter zijn dan bij ‘proven technology'. De nieuwe regeling helpt ondernemers om hun innovaties te etaleren en daarmee (potentiële) klanten te overtuigen. De ondersteuning kan ertoe bijdragen dat de stap naar commercialisering en export van de producten en diensten eenvoudiger kan worden, wat (op den duur) bijdraagt aan het vergoten van het verdienvermogen van de sector die zich richt op schone energietechnologie en energiebesparing.

FME in voortrekkersrol

De regeling Demonstratie energie-innovatie is een uitwerking van de afspraak uit het Energieakkoord voor duurzame groei. In deze afspraak stond dat er overheidsmiddelen beschikbaar komen voor een innovatieprogramma voor demonstratieprojecten die gericht zijn op versnelling van commercialisering vanuit de Topsector Energie ten behoeve van de export. FME is namens de topsector opgetreden als kwartiermaker voor deze regeling.

In aanmerking komen projecten die energie besparen, duurzame energie opwekken of het gebruik ervan stimuleren zoals smart grids en energieopslag. Hernieuwbare bronnen die in aanmerking komen zijn wind- en zonne-energie, aerothermische energie (warmte in de omgevingslucht), hydrothermische energie (warmte in het oppervlaktewater) en geothermische energie. Ook voor projecten waarbij energie gewonnen wordt uit de oceanen, waterkracht, biomassa, stortgas, gas van rioolzuiveringsinstallaties en biogas kan een subsidie aangevraagd worden.

Voor wie?

Een ondernemer kan zelfstandig of in samenwerkingsverband een aanvraag indienen. De projecten die in aanmerking komen voor de DEI zijn demonstratieprojecten. Binnen de regeling is het mogelijk om naast kosten voor demonstratie ook kosten voor industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling tijdens de demonstratiefase op te voeren, maar de omvang daarvan is gelimiteerd.

Meer informatie over de regelingen, de indieningsmogelijkheden en de sluitingsdata is te vinden op de website van RVO.

Foto's:

24 miljoen voor demonstratieprojecten energie-innovaties

© Aandrijvenenbesturen.nl