DEVENTER, 16 juni 2014 11:44

Tesla geeft zijn patenten en technologieën vrij

Tesla-CEO Elon Musk laat in een blog weten dat de patentenmuur die Tesla Motors had opgetrokken rond zijn technologieën,zal worden neergehaald "in de geest van de open-source beweging en om de vooruitgang van elektrische mobiliteit te bevorderen".

Volgens Musk wil Tesla de ontwikkeling van EV's en de bijbehorende technologie een duwtje in de rug geven. Het bedrijf laat nadrukkelijk weten dat het geen patentzaken zal beginnen tegen bedrijven die ter goeder trouw Tesla-technologie willen gebruiken. Volgens Musk begon zijn bedrijf met het opstapelen van patenten uit angst dat grote autofabrikanten zouden proberen om Tesla via rechtzaken uit de markt te spelen. Maar het tegendeel is gebeurd, schijft hij, "op zijn best produceren de grote fabikanten elektrische auto's met een beperkte actieradius en in beperkte hoeveelheden. Sommige produceren helemaal geen emissievrije auto's."

Volgens Musk kan Teslade uitdaging echter niet alleen aan en daarom wordt alles opengegooid, in de hoop dat dat verdere innovatie zal stimuleren en dat Tesla-technologie zal worden overgenomen op de EV-markt.

Musk schrijt dat Tesla, zich ontwikkelt op basis van eigen kracht en een innovatief businessmodel, en dat het niet afhankelijk is van patenzaken en licentiemodellen

De aankondiging is ongetwijfeld voer voor juristen: de zinsnede ‘ter goeder trouw' moet worden gelezen als een intentieverklaring - niet als een bindende juridische stelling. Maar toch zet Tesla een unieke stap door overname van zijn technologie te stimuleren.

De beslissing zou ook een reactie kunnen zijn op de problemen waardoor Tesla werd gedwongen om de introductie van het komende Model X uit te stellen. Musk zou mogelijk willen voorkomen dat de hele EV-wereld terecht komt in een moeras van problematsche technologieën die afzonderlijke bedrijven niet de baas kunnen maar die gezamenlijk zouden worden aangepakt.

Musk ging niet zo ver om specifieke bedrijven te noemen die mogelijk zouden willen werken met de patenten van Tesla en het is ook niet duidelijk of het bedrijf kiest voor een expliciet open-source model. Het zou in het kader van de ‘goeder trouw' clausule bepaalde voorwaarden kunnen stellen. Ook is niet duidelijk of Tesla misschien met lange-termijnprojecten  wil aansluiten bij Toyota, Chevrolet, Nissan, of BMW, om de keuze te popuilarisen voor EV's, in tegenstelling tot hybride voertuigen of  conventionele auto's.

Foto's:

Tesla geeft zijn patenten en technologieën vrij

Het grote vlak in het midden is de accu van het Tesla Model S, beschermd door ‘ballistisch' aluminium.

© Aandrijvenenbesturen.nl