Laatste nieuws:

BREDA, 12 juni 2014 10:32

Baumüller levert high-torque-motor voor tankschip

In januari 2014 voltooide de scheepswerf Trico in Rotterdam de bouw van het tankschip Martinique. Het schip, dat over maar één schroef beschikt, is voorzien van een hybride aandrijving.

De High-Torque-Motor is via de holle as direct met de aandrijfas verbonden '
De High-Torque-Motor is via de holle as direct met de aandrijfas verbonden
1/1

Verantwoordelijk hiervoor is Baumüller Benelux BV, in samenwerking met HSP, Koedood Diesel Service en Electric Marine Support werd deze innovatieve aandrijving gerealiseerd. Een innovatief aandrijfconcept omdat de emissie van het scheep duidelijk lager is dan bij vergelijkbare schepen. Bovendien bespaart de exploitant in vergelijking met schepen die alleen op diesel varen tot 20 % brandstof.

Het tankscheep is 85 m lang, 9,60 m breed en 1.700 ton zwaar. Baumüller leverde voor het dieselelektrische hybride aandrijfsysteem een high-torque-motor DST2. In totaal bestaat het aandrijfsysteem uit een 470 kW dieselmotor, twee generatoren met elk 240 kW en de Baumüller motor met 220 kW. De Baumüller high-torque motor is uitgevoerd als holle as motor. De aandrijfas is dus direct verbonden met de scheepsschroef.

Verschillende vaarmodi

De onderneming Oilchart International zal de Martinique in de Nederlandse havens als tankschip in gebruik nemen. Met de hybride aandrijving staan de kapitein van het tankschip verschillende vaarmodi ter beschikking. Zo kan hij uitsluitend met behulp van de dieselmotor maar ook alleen met de elektrische aandrijving varen.

Bovendien werken deze bedrijfsmodi ook in combinatie met elkaar. In de haven of als de tanks leeg zijn kan het schip compleet elektrisch varen wat als gevolg heeft dat er weinig emissie vrijkomt. Mocht het slecht weer zijn of bij volle tanks vaart gemaakt moeten worden, dan schakelt de kapitein de dieselaandrijving aan. Door de mogelijkheid om met elektrische aandrijfkracht te ondersteunen, kan de dieselmotor reeds bij de constructie kleiner gebouwd worden.

De kosten voor dit innovatieve aandrijfsysteem zijn daarom niet veel hoger dan bij traditionele dieselaandrijvingen. Extra kosten voor de generator worden door de kleinere hoofdaandrijving zoals lagere installatie kosten gecompenseerd. Bovendien heeft de kapitein profijt van de draaimoment eigenschappen van de elektrische high-torque motor welke in tegenstelling tot de dieselmotoren ook bij lagere toerentallen het volle moment ter beschikking stelt en zo het maneuvreren makkelijker maakt.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (8)

28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Frankfurt Am Main (D)
ACHEMA
19 juni 2024 - Metaal Katthedraal, Utrecht
FEDA Business Inspiration Day
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden