Laatste nieuws:

NIJMEGEN / ENSCHEDE, 26 mei 2014 13:16

Rehabilitatie-robots geïnstalleerd (video)

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Roessingh rehabilitatiecentrum in Enschede hebben de Lopes II rehabilitatie-robot in gebruik genomen. De komende weken zullen de eerste patiënten in Nederland weer (beter) leren lopen dankzij het apparaat.

'
1/1

Mensen met een beschadiging aan bijvoorbeeld de wervelkolom kunnen vanaf nu oefenen met de Lopes II robot. Het nieuwe aan deze robot is dat hij de patiënt tijdens de loopoefeningen alleen ondersteunt wanneer nodig. Lopes II is ontwikkeld door een consortium bestaande uit de Universiteit Twente en de mechatronica-bedrijven Moog en Demcon. Klinische input tijdens het ontwikkeltraject werd gegeven door Roessingh en de Sint Maartenskliniek.

Lopen met Lopes

De Lopes II is een herontworpen opvolger van de Lopes I, die werd ontwikkeld door de Universiteit Twente (Prof. dr. ir. Herman van der Kooij). De Lopes I werd sinds 2007 gebruikt voor onderzoek. Recentelijk heeft het consortium hard gewerkt om de overstap van researchfase naar de kliniek te maken. Dit is met de installatie van twee Lopes II-systemen nu bereikt.

Ondersteunen waar nodig

De robot ondersteunt de loopbeweging van mensen die gedeeltelijk verlamd raakten na een beroerte of een beschadigde wervelkolom. Lopes II houdt de patiënt stevig vast rond de pelvis, het onderbeen en de voet. Het apparaat meet continu hoe de patiënt loopt en biedt ondersteuning zodra de loopbeweging incorrect wordt uitgevoerd. Een fysiotherapeut stelt het apparaat af op de specifieke behoefte en manier van bewegen van de patiënt. Het uitgangspunt is ‘ondersteun alleen wanneer nodig’. Dit moedigt de patiënt aan om een actieve bijdrage aan het lopen te leveren.

Eisen rehabilitatie-robot

De wensen van verschillende rehabilitatiecentra werden meegenomen in het ontwerp. Jos Meuleman, werkzaam bij Moog en op voor zijn doctorschap aan de Universiteit Twente legt uit: “Lopes II is ontwikkeld om patiënten snel in en uit de apparatuur te krijgen. Daarnaast krijgen therapeut en patiënt tijdens de training steeds feedback over de geleverde prestaties om het programma af te stemmen op het individu. Patiënten hebben ook een behoorlijke bewegingsvrijheid zodat ze in een veilige omgeving kunnen leren van hun fouten.

bron: Kennispark Twente

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (2)

12 oktober 2023 - Het Zendstation - Lopikerkapel
Up to the Nexxt
29 november 2023 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden