NIJMEGEN / ENSCHEDE, 26 mei 2014 13:16
De Sint Maartenskliniek in Nijmegen en het Roessingh rehabilitatiecentrum in Enschede hebben de Lopes II rehabilitatie-robot in gebruik genomen. De komende weken zullen de eerste patiënten in Nederland weer (beter) leren lopen dankzij het apparaat.
Mensen met een beschadiging aan bijvoorbeeld de wervelkolom kunnen vanaf nu oefenen met de Lopes II robot. Het nieuwe aan deze robot is dat hij de patiënt tijdens de loopoefeningen alleen ondersteunt wanneer nodig. Lopes II is ontwikkeld door een consortium bestaande uit de Universiteit Twente en de mechatronica-bedrijven Moog en Demcon. Klinische input tijdens het ontwikkeltraject werd gegeven door Roessingh en de Sint Maartenskliniek.
De Lopes II is een herontworpen opvolger van de Lopes I, die werd ontwikkeld door de Universiteit Twente (Prof. dr. ir. Herman van der Kooij). De Lopes I werd sinds 2007 gebruikt voor onderzoek. Recentelijk heeft het consortium hard gewerkt om de overstap van researchfase naar de kliniek te maken. Dit is met de installatie van twee Lopes II-systemen nu bereikt.
De robot ondersteunt de loopbeweging van mensen die gedeeltelijk verlamd raakten na een beroerte of een beschadigde wervelkolom. Lopes II houdt de patiënt stevig vast rond de pelvis, het onderbeen en de voet. Het apparaat meet continu hoe de patiënt loopt en biedt ondersteuning zodra de loopbeweging incorrect wordt uitgevoerd. Een fysiotherapeut stelt het apparaat af op de specifieke behoefte en manier van bewegen van de patiënt. Het uitgangspunt is ‘ondersteun alleen wanneer nodig’. Dit moedigt de patiënt aan om een actieve bijdrage aan het lopen te leveren.
De wensen van verschillende rehabilitatiecentra werden meegenomen in het ontwerp. Jos Meuleman, werkzaam bij Moog en op voor zijn doctorschap aan de Universiteit Twente legt uit: “Lopes II is ontwikkeld om patiënten snel in en uit de apparatuur te krijgen. Daarnaast krijgen therapeut en patiënt tijdens de training steeds feedback over de geleverde prestaties om het programma af te stemmen op het individu. Patiënten hebben ook een behoorlijke bewegingsvrijheid zodat ze in een veilige omgeving kunnen leren van hun fouten.
bron: Kennispark Twente
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (2)