Laatste nieuws:

SHANGHAI, 19 mei 2014 13:11

Wereldkampioen tafeltennis speelt tegen robot (video)

De 6-assige Agilus-robot van Kuka Robotics heeft een duel gespeeld met wereldkampioen Timo Boll. Het duel werd georganiseerd ter gelegenheid van de opening van een nieuwe vestiging van Kuka Robotics in Shanghai.

'
1/1

Speciaal voor dit duel was de robot uitgerust met meerdere camerasystemen, die voortdurend vanuit verschillende hoeken de opbouw van het spel vastleggen. Op basis daarvan kon vervolgens een exacte baanberekening worden uitgevoerd. Hoewel de robot aanvankelijk een voorsprong had, kon Boll de wedstrijd door onverwachte baanwendingen toch naar zijn hand zetten.

Tijdens Technishow 2014 waren de beelden van dit duel op de stand bij KUKA Automatisering + Robots N.V. te zien. Verder stond een vergelijkbaar model van de Agilus robot met een tafeltennisbatje opgesteld en werd onder de bezoekers van de stand een tafeltennistafel verloot.

Agilus robot

De Agilus robot die in dit duel is gebruikt heeft een draaglast van 10 kilogram en een reikwijdte van 1.100 mm. Van dezelfde serie bestaat ook nog een model met een reikwijdte van 900 mm, alsmede een tweetal kleinere modellen met een draaglast van 6 kilogram en een reikwijdte van 700 respectievelijk 900 mm en een 5-assig model.

Met dit laatstgenoemde model vervangt KUKA de traditionele SCARA-robots uit haar gamma. De Agilus robots lenen zich bij uitstek voor pick and place-toepassingen, waarbij snelheid en precisie vereisten zijn. Afhankelijk van de situatie ter plaatse zijn deze geschikt voor vloer-, wand- en plafondmontage en te leveren in IP67- en cleanroom-uitvoering.

Energiepakket

Vermeldenswaardig is dat af fabriek een energiepakket wordt meegeleverd, bestaande uit een persluchtleiding, een ethernetleiding en drie voorgeconfigureerde 5/2 ventielen. Alle voorbereidingen om een grijper aan te kunnen sluiten zijn dus getroffen. Optioneel kan de robot worden uitgerust met externe assen en ‘safe robottechnologie’. Interessant tot slot is dat met bovengenoemde robot in bepaalde omstandigheden een interactie met de mens mogelijk is. Het duel tussen Boll en de KUKA robot is te zien op de navolgende link.

bron: KUKA Automatisering + Robots N.V.

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden