Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 19 mei 2014 12:03

‘R&D-inspanningen Nederlands bedrijfsleven onderschat’

Nederland kent enkele zeer Research & Development-intensieve sectoren, zoals de elektrotechnische industrie, farmacie en machinebouw. Omdat dit echter kleine sectoren zijn, wordt de R&D-prestatie van Nederland onderschat. Wanneer de sectorale effecten meegenomen worden, stijgt Nederland van de 18e naar de 10e positie op de OECD-ranglijst van 35 landen. 37% van de bedrijven uit de maakindustrie geeft aan de komende jaren extra te willen investeren in onderzoek & ontwikkeling (R&D).

'
1/1

Dit stelt het ING Economisch Bureau in een rapport ter gelegenheid van de derde Dutch Technology Week. Private R&D-investeringen worden voor het merendeel gedaan door de industrie (circa 60%). De elektrotechnische industrie, machinebouw en chemie spenderen in absolute zin het meest. Als percentage van de economie bedragen de bedrijfsinvesteringen 1,13%, waarmee Nederland in de middenmoot (plek 18 OECD) terug te vinden is.

Toch kan gesteld worden dat Nederland in bepaalde branches wel degelijk leidend is als het gaat om R&D-inspanningen. Vooral de elektrotechnische industrie en in mindere mate de farmacie en machinebouw zijn zeer R&D-intensief in Nederland, maar het zijn internationaal gezien kleine sectoren. Wanneer hiermee rekening wordt gehouden zou Nederland op plek 10 komen van de OECD-ranglijst.

Innovatie belangrijk voor goede concurrentiepositie

De industrie heeft te maken met grote mondiale concurrentie, met toenemende technische complexiteit en mede daardoor met een steeds kortere time-to-market en kortere productlevenscycli. Voor eindfabrikanten (OEM-ers) betekent dit dat er meer gevraagd wordt van hun productinnovatie. Dit werkt door in de keten: ook voor toeleveranciers worden de eisen en verwachtingen voor wat betreft proactieve productontwikkeling hoger. Productinnovatie kan niet langer het domein van alleen de eindfabrikanten zijn.

Ruud van Dusschoten , ING-directeur Grootbedrijf & Instellingen: “Bedrijven die durven te vertrouwen op samenwerking en zich open stellen voor hun partner in R&D vergroten de kans op succesvolle implementatie. Deze durf kan de winstgevendheid vergroten.”

Het rapport ‘Private R&D-investeringen onder de loep’ (PDF)

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden