AMSTERDAM, 19 mei 2014 12:03
Nederland kent enkele zeer Research & Development-intensieve sectoren, zoals de elektrotechnische industrie, farmacie en machinebouw. Omdat dit echter kleine sectoren zijn, wordt de R&D-prestatie van Nederland onderschat. Wanneer de sectorale effecten meegenomen worden, stijgt Nederland van de 18e naar de 10e positie op de OECD-ranglijst van 35 landen. 37% van de bedrijven uit de maakindustrie geeft aan de komende jaren extra te willen investeren in onderzoek & ontwikkeling (R&D).
Dit stelt het ING Economisch Bureau in een rapport ter gelegenheid van de derde Dutch Technology Week. Private R&D-investeringen worden voor het merendeel gedaan door de industrie (circa 60%). De elektrotechnische industrie, machinebouw en chemie spenderen in absolute zin het meest. Als percentage van de economie bedragen de bedrijfsinvesteringen 1,13%, waarmee Nederland in de middenmoot (plek 18 OECD) terug te vinden is.
Toch kan gesteld worden dat Nederland in bepaalde branches wel degelijk leidend is als het gaat om R&D-inspanningen. Vooral de elektrotechnische industrie en in mindere mate de farmacie en machinebouw zijn zeer R&D-intensief in Nederland, maar het zijn internationaal gezien kleine sectoren. Wanneer hiermee rekening wordt gehouden zou Nederland op plek 10 komen van de OECD-ranglijst.
De industrie heeft te maken met grote mondiale concurrentie, met toenemende technische complexiteit en mede daardoor met een steeds kortere time-to-market en kortere productlevenscycli. Voor eindfabrikanten (OEM-ers) betekent dit dat er meer gevraagd wordt van hun productinnovatie. Dit werkt door in de keten: ook voor toeleveranciers worden de eisen en verwachtingen voor wat betreft proactieve productontwikkeling hoger. Productinnovatie kan niet langer het domein van alleen de eindfabrikanten zijn.
Ruud van Dusschoten , ING-directeur Grootbedrijf & Instellingen: “Bedrijven die durven te vertrouwen op samenwerking en zich open stellen voor hun partner in R&D vergroten de kans op succesvolle implementatie. Deze durf kan de winstgevendheid vergroten.”
Het rapport ‘Private R&D-investeringen onder de loep’ (PDF)
Dossier Oekraïne op Engineersonline In de nacht van 23 op 24 februari 2022 is Rusland de Oekraïne binnengevallen. Wat is er sindsdien allemaal gebeurd met betrekking op de high tech en Nederlandse industrie? Op collega-website Engineersonline staat een Rusland/Oekraïne-dossier, waarin we de acties, feiten en meningen op een rijtje zetten.
ab op Twitter
Volg ab nu ook op Twitter!
Onze accountnaam is: @aenb
Agenda meer (2)