Laatste nieuws:

AMSTERDAM / ROTTERDAM, 15 mei 2014 09:50

Sterke toename zakelijke zonnestroomprojecten

De Top-10 van grootste zonne-energieprojecten in Nederland, gepubliceerd door Solarplaza, laat een sterke toename zien van zakelijke projecten. In de lijst staat een aantal bijzondere projecten, zoals de Amsterdam Arena, die vlak voor publicatie nog kon worden toegevoegd op de zesde plaats: met 1128 kWp aan opgesteld vermogen het grootste zonnedak van onze hoofdstad.

'
1/1

Henk Markerink, algemeen directeur van de Arena: "Het is voor ons geweldig om prominent in de Top-10 PV projecten te staan. Enerzijds omdat het onze grote ambities op het gebied van duurzaamheid onderstreept. Anderzijds geeft het aan dat duurzaamheid niet alleen een kwestie is van woorden, maar ook van daden. We laten zien dat het gerealiseerd wordt."

Eind mei 2013 werd het zonnedak op het nieuwe gebouw van Hitachi Data Systems in Zaltbommel in gebruik genomen. Met een vermogen van 1,6 megawatt (plaats 4 in de Top-10) bedraagt de verwachte stroomopbrengst in het eerste jaar circa 1,5 miljoen kWh, laat Dick Lunenberg van Hitachi weten. Dat is ongeveer evenveel als 460 huishoudens per jaar verbruiken. Niet alleen de directie is trots, maar ook de werknemers van Hitachi. Zij zijn door de keuze van Hitachi duurzame ambassadeurs geworden en vertellen over alle duurzame initiatieven die het bedrijf rijk is. Zo heeft het parkeerdek 18 elektrische laadpalen, waar werknemers kosteloos hun auto kunnen opladen en wordt een half miljoen liter drinkwater bespaard door de toiletten te spoelen met opgevangen regenwater. Binnenkort begint Hitachi met de bouw van een productiecentrum in Oklahoma. Kortgeleden werd door de verantwoordelijke ontwikkelaars en architecten een bezoek gebracht aan Zaltbommel, wat als voorbeeld gaat dienen voor het centrum in Oklahoma.

Maximale opbrengst

Cor van de Ven, ondernemer en oprichter van de Venco Groep, heeft in 2012 de Venco Campus in gebruik genomen. Dit bijzondere gebouw in de vorm van een ei werd op het 4,5 hectare grote terrein zo gepositioneerd dat een maximale zonnestroomopbrengst van 1,4 Megawatt gerealiseerd kan worden. Naast trots op het bereikte resultaat heeft Van de Ven ook twee ergernissen: "Het is diep triest dat bij decentrale opwekking de vergoeding bij teruglevering bijna nihil is. Dat voelt als goed doen en toch gestraft worden." Verder hoopt hij dat op korte termijn in de financiële markt ‘duurzaamheidsexperts' zullen opstaan, die gebouwen en duurzaamheidstoepassingen naar waarde weten te schatten. Dat deze kennis op dit moment nog niet beschikbaar is, noemt hij een gemiste kans.

Zonnig Wieckse

Op de zevende plaats staat Heineken, die in 's-Hertogenbosch zijn Wieckse bieren brouwt met een energieopbrengst van 3632 zonnepanelen op het dak van de brouwerij. Heineken zegt in een reactie onverminderd trots te zijn. "Wieckse kent al sinds jaren de Zon als het thema van haar marketingcampagnes, dus als er érgens sprake is van een natural fit... Onze brouwers, overigens ook meesters in energiebesparing, zijn blij met de keuze voor zonne-energie. Het draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de brouwerij en het heeft de reputatie van Heineken binnen alle stakeholdergroepen enorm goed gedaan."

Verantwoordelijkheid

"De bedrijven in de Top-10 willen echt een verschil maken met hun duurzame bedrijfsvoering. Ze hebben een drive, nemen hun verantwoordelijkheid voor nu en de toekomst, en dragen deze boodschap met trots uit." stelt Dennis Gieselaar (Oskomera). "Onze zakelijke klanten móéten niet, ze wíllen en dat is heel plezierig werken". Hij verwacht dat de Top-10 volgend jaar zeker een aantal nieuwe prestigieuze projecten zal laten zien.

Zo werd vorige week bekend dat Ameland de financiering bijna rond heeft voor het realiseren van een 6 megawatt zonnestroompark, met bijna 24 000 zonnepanelen. Dit project op 10 hectare zal goed zijn voor 20% van de energiebehoefte van de Amelandse bevolking. Ameland maakt hiermee kans op de nummer 1 positie in de Top-10, die sinds 2002 door de Floriade (Expo Haarlemmermeer) wordt ingenomen.

Enkele partijen uit de Top-10 zullen op 27 mei in de Beurs van Berlage hun ervaringen delen tijdens de zesde editie van de grote Nederlandse PV conferentie "The Solar Future NL".

Meer informatie: www.thesolarfuture.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (11)

15 april 2024 - Messe Düsseldorf
Tube
15 april 2024 - Messe Düsseldorf
wire
16 april 2024 - Veldhoven
Manufacturing Technology Conference
16 april 2024 - Veldhoven
CLEAN EVENT
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden