Laatste nieuws:

AMSTERDAM, 12 mei 2014 13:58

Robots zijn kans voor Nederland

Robots zijn voor Nederland vooral een kans. Dat is te lezen in de 'ING Economisch Bureau Analyse' die onlangs verscheen. Als land met hoge lonen, waarin het aantal gewerkte uren per persoon niet veel meer groeit, is arbeidsbesparende technologie aantrekkelijk. Met robots bedoelt ING alle technologie die arbeidsuren bespaart, en dus bijvoorbeeld ook computers die snel en grondig data kunnen analyseren of teksten kunnen schrijven

ING analyse: robots zijn in Nederland vooral een kans '
ING analyse: robots zijn in Nederland vooral een kans
1/1

De arbeidsmarkt is nog niet hersteld van de crisis, en deskundigen vragen zich af of de hoge werkloosheid tijdelijk of blijvend is. De redenatie is: er is steeds meer arbeidsbesparende technologie en hierdoor gaat - blijvend - meer werk verloren dan er bij komt. Het ING Economisch Bureau vroeg zich daarom af: is arbeidsbesparende technologie inderdaad een bedreiging geworden? En hoe zit dit specifiek voor Nederland?

Innovatie en dynamiek

ING concludeert dat robots voor Nederland vooral een kans zijn. Nederland is vergeleken met andere landen een open economie, met hoge lonen, waar weinig uren (extra) gewerkt zullen worden, met talent voor innovatie en een ruime ervaring met dynamiek. Die kenmerken bepalen hoe Nederland als land tegen de robot aan moet kijken.

Nederlanders zijn steeds hoger opgeleid en absorberen nieuwe technologie relatief snel. Werkenden zijn bovendien gewend aan snelle verandering. De robot zien als metgezel, en niet als vijand, kan helpen om de kansen die voor Nederland ontstaan te grijpen, aldus ING.

Download hier de analyse:

 ING Economisch Bureau Analyse Robots zijn voor Nederland vooral een kans. (PDF)
.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden