Laatste nieuws:

MORIGUCHI, OSAKA (JAPAN), 8 mei 2014 14:14

Japanse robot bezorgt medicijnen

Het Japanse elektronicabedrijf Panasonic wil een leger van robots in gaan zetten in ziekenhuizen. Hun taak? Het bezorgen van medicijnen bij patiënten om zo verplegend personeel te ontlasten.

'
1/1

De ‘Hospi’ is een autonome rijdende robot. Het lijkt een beetje op een rijdende vuilnigemmer, waar een beeldscherm met een vrolijk gezichtje bovenop staat. Hospi is Panasonic’s tweede poging om robots in het ziekenhuis te krijgen, nadat een eerdere poging jammerlijk mislukte. Van dat eerdere robotmodel uit 2004 werden er slechts twee verkocht.

Robot voor ziekenhuizen

“We begrepen simpelweg de behoeften van ziekenhuizen niet,” aldus Yukihiko Kitano, manager van het Hospi-ontwikkelteam bij Panasonic. Hij hoopt met de nieuwe Hospi, die vanaf oktober 2014 verkrijgbaar werd, beter in te kunnen spelen op wat ziekenhuizen nodig hebben.

De redding van de Hospi kwam in de vorm van bezuinigingen bij het Matsushita ziekenhuis in Moriguchi, Osaka. Dit ziekenhuis valt onder de ziektekostenverzekeringstak van Panasonic en hiermee kreeg de Hospi gelijk een tweede kans.

Efficiënte medicijnbezorging

De nieuwe Hospi blijkt voor ziekenhuizen een uitkomst te bieden. Hij biedt specifieke oplossingen voor problemen in een ziekenhuis. De nieuwe Hospi kan bijvoorbeeld hele dienbladen met medicijnen meenemen en heeft lampen aan de zijkant zodat patiënten ’s nachts niet plotseling verrast worden door de robot. Ook is er voor de robot speciaal een anti-bots-programma ontwikkeld om aanrijdingen te voorkomen.

Gebruiksgemak

Middels een touchscreen kunnen ziekenhuisapothekers invoeren welke medicijnen waar bezorgd moeten worden. De robot bepaalt dan zelf de ideale route naar de verpleegsterskamer van een afdeling. Met de robot worden zo de bezorgtijden van medicijnen met een derde gereduceerd, omdat verplegers niet eerst naar de apotheek hoeven te gaan om de medicijnen op te halen.

Kosten

Voorheen maakte het Matsushita-ziekenhuis ook gebruik van pneumatische buizen om medicijnen te bezorgen. Maar de onderhoudskosten van dit systeem bedroegen 1 miljoen yen (dik 7.000 euro) per maand. De Hospi-robots kosten 10 miljoen yen per stuk, maar compenseren dit weer met relatief lage onderhoudskosten. De totale kosten komen nog steeds maar neer op de helft van de kosten van pneumatische bezorging en andere conventionele medicijnbezorgmethodes.

Panasonic is nu in onderhandeling met ziekenhuizen in 15 verschillende prefecturen in Japan. Het bedrijf heeft een verkooptarget van 1 miljard yen voor het fiscale jaar van 2015.

bron: The Asahi Shimbun

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Motek
8 oktober 2024 - Stuttgart (D)
Vision

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden