Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 5 mei 2014 12:45

EU-project verbetert rendement en levensduur zonnecellen

Een nieuw onderzoeksproject met EU-subsidie heeft als doel de ontwikkeling van efficiëntere en meer veelzijdige zonnecellen te ontwikkelen. Het MUJULIMA-project wil goedkope organische fotovoltaïsche cellen ontwikkelen met een rendement boven de 15% en een levensduur van meer dan tien jaar.

Zonnepaneel'
Zonnepaneel
1/1

“Met het MUJULIMA-project willen we multi-junction zonnecellen naar een prestatie- en duurzaamheidsniveau tillen dat nodig is voor commerciële toepassingen,” aldus projectleider Jan Gilot van Holst Centre/TNO.

Om dit doel te bereiken heeft het programma drie doelstellingen. Allereerst het ontwerpen en produceren van innovatieve materialen voor multi-junction zonnecellen. Daarnaast het verbeteren van het gebruik van invallend licht. Tot slot het verbeteren van de prestaties van behuizingen voor buitentoepassingen en het vinden van samenhang tussen testprotocollen binnenshuis en levensduur buitenshuis.

Ook zal het project zich richten op een oplossingsgericht productieproces, vooral op het gebied van inkjetprintmethodes, waarmee zonnecellen in iedere vorm gemaakt kunnen worden. Het project zal de uitkomsten van het onderzoek toepassen in drie applicaties: kleine zonnecellen voor slimme apparaten binnenshuis, middelgrote panelen voor buitenmeubilair en een groot flexibel ‘zonnedak’ voor commercieel busvervoer.

Het project zal op 31 december 2016 afgerond zijn. Deelnemende bedrijven en instellingen zijn: Holst Centre/TNO, Imec, ECN, TU Eindhoven, Universiteit van Wuppertal, CEA-LITEN, PCAS, DisaSolar en NEN.

bron: Holst Centre

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden