WATERSCHEI (BELGIë), 17 april 2014 10:05

Eerste steen gelegd voor Campus EnergyVille in België

Op 14 april werd in Waterschei (B) op de oude mijnsite Thor de eerste steen gelegd voor Campus EnergyVille, in aanwezigheid van Burgemeester Dries, LRM, EnergyVille, aannemer Strabag Belgium en Bart De Caesemaeker, Raadgever wetenschap en innovatie van het kabinet van vice-ministerpresident Lieten

Campus EnergyVille zal het onderzoekscentrum EnergyVille huisvesten en vormt een hoeksteen van de Salk-herstelplannen voor Limburg zoals ze werden uitgetekend door de huidige Vlaamse regering. Burgemeester Dries kondigde ook aan dat Energiestudiebureau Encon mee in de IncubaThor stapt.

Al ervoor, maar zeker na de aangekondigde sluiting van de Ford?fabriek in Genk, werd het belang van nieuwe werkgelegenheid in Genk nijpend duidelijk. Minister Lieten over Campus EnergyVille: "Daarom hebben we met de Vlaamse Overheid het sociaal-economische plan Salk voor Limburg uitgetekend. Om de oude maakeconomie van Limburg door een nieuwe kenniseconomie te vervangen, moeten we ons op nieuwe industriële sectoren richten. Waarom niet van zwart naar groen goud gaan? Volgens de recentste cijfers (Agoria) zijn er potentieel ten minste 9000 rechtstreekse en niet-verplaatsbare extra jobs in de hernieuwbare-energiesector."

KU Leuven, Vito en Imec verbonden zich ertoe om hun kennis rond hernieuwbare energie te bundelen in Genk, op het nieuwe kennisterrein Thor. Burgemeester Wim Dries: "EnergyVille is een belangrijke motor voor het Thor Park, en ook voor de nieuwe industriële ontwikkeling in Genk en de regio. Energie, maar ook innovatie in energie, zijn hot topics bij heel wat Limburgse ondernemers. Met een centrum als EnergyVille geven we Limburgse ondernemers de kans dit te combineren met internationale topkennis."

Naast EnergyVille werden ook de plannen voor een nieuwe bedrijfsincubator IncubaThor opgesteld. Stijn Bijnens, LRM: "Dank zij een continue kennisuitwisseling van de technische steunpilaar EnergyVille en zijn economische evenknie IncubaThor, ontstaat er op de Thor-site een warm nest voor gevestigde en nieuwe bedrijven in de hernieuwbare-energiesector."

Alle aspecten van duurzaam bouwen

Om volledig energieneutraal te zijn, gooit Campus EnergyVille in zijn 15000 m² alle nieuwste technieken in de strijd: zonnepanelen, warmtepompen, een vierde-generatie warmtenet, warmte-opslagtechnieken en natuurlijk ook de nodige domotica en andere controlemechanismen om het systeem te beheren. Prof. Ronnie Belmans, CEO EnergyVille: "Campus EnergyVille wordt het meest duurzame gebouw van Vlaanderen wat energiegebruik betreft, en biedt aan de werknemer tegelijkertijd een aangename en stimulerende werkplek.Het gebouw is volledig CO2-neutraal en krijgt een Breeam Excellent-label."M

Kris Delbaere, hoofdprojectleider bij algemeen aannemer Strabag Belgium: "Net zoals bij de IncubaThor gaan in dit nieuwe kenniscentrum hightech-installaties en duurzame bouwtechnieken hand in hand. De betonstructuur van het complex is deels opgebouwd uit ‘groen beton', technisch hoogstaand beton, vervaardigd uit gerecycleerde nonferro slakken van Umicore. Het uitgegraven zand van de kelder wordt hergebruikt als grondstof voor de nieuw aangemaakte stabilisé op de bouwplaats. Zo past het project volledig in het cradle to cradle concept vooropgesteld door architectenbureau Atelier Kempe Thill (in samenwerking met Osar Architects). Zelfs de bouwketen zijn voorzien van ledverlichting, bewegingsmelders en verwarmingstimers om het energieverbruik te minimaliseren.

Foto's:

Eerste steen gelegd voor Campus EnergyVille in België

© Aandrijvenenbesturen.nl