HANNOVER, 10 april 2014 14:00

Nederlandse industrie klaar voor de toekomst

De vierde industriële revolutie is een feit. Door nieuwe productietechnologieën en de verdere integratie van ICT in het hele proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren verandert de industrie radicaal. Mede door de sterke positie van Nederland in design, systeemontwerp en logistiek biedt deze ontwikkeling veel kansen voor de industrie. In navolging van het Duitse programma ‘Industrie 4.0', is er nu het Nederlandse initiatief 'Smart Industry - Dutch Industry fit for the future'. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming heeft op de Hannover Messe namens de deelnemende partijen de agenda overhandigd aan premier Mark Rutte en Johanna Wanka, de Duitse minister van onderwijs en wetenschappen.

De Hannover Messe wordt wereldwijd erkend als dé beurs voor de technologische industrie. Premier Rutte is er omdat Nederland dit jaar partnerland is. Nederland heeft een zeer sterke industriële basis. Het is van belang deze basis te versterken door nu in te spelen op de technologische ontwikkelingen van morgen.

Het initiatief voor het Smart Industry rapport komt van FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel. Zij zien Smart Industry in Nederland binnen het topsectorenbeleid en de ICT-agenda als een belangrijk cross-sectoraal thema. Ineke Dezentjé Hamming: "De toekomst is aan Smart Industry. Wat we nodig hebben, is een slagvaardige en daadkrachtige nationale Smart Industry-aanpak. Er is geen tijd te verliezen".

Advies

In het aan Rutte aangeboden rapport staat het advies een agenda op te stellen die de volgende punten aanpakt:

  • Versneld ontwikkelen en toepassen van nieuwe producten, productietechnologieën en businessmodellen op basis van reeds beschikbare kennis: ‘New Business with Smart Industry'.
  • Bevordering van cross-sectorale kennisontwikkeling en -overdracht: ‘New knowledge with impact for Smart Industry'.
  • Meer kennis en vaardigheden van de werknemers. De arbeidsmarkt vraagt om ‘New Skills for Smart Industry'.
  • Het scheppen van de juiste randvoorwaarden voor de ondersteuning van de Smart Industry-revolutie zoals een excellente ict infrastructuur.

Foto's:

smart industry

Ineke Dezentjé Hamming (midden) overhandigt de agenda aan Johanna Wanka en Markt Rutte.

© Aandrijvenenbesturen.nl