Laatste nieuws:

BIRMINGHAM (ENGELAND), 17 maart 2014 11:15

Lego-robot verbreekt wereldrecord Rubik’s kubus (video)

Twee Britse engineers hebben met een uit Lego opgebouwde robot een Rubik’s kubus in 3,253 seconde opgelost. Ongeveer 62 procent sneller dan het vorige wereldrecord.

De Cubestormer 3 heeft wel wat weg van een pijnbank.'
De Cubestormer 3 heeft wel wat weg van een pijnbank.
1/1

De snelle tijd is neergezet op de 'Big Bang' beurs in Birmingham, door de ‘Cubestormer 3’, gebouwd door David Gilday en Mike Dobson. De twee bouwden ook de voorganger ‘Cubestormer 2’, waarmee ze in 2011 al een wereldrecord haalden van 5.35 seconde. Dat eigen record is nu dus ruimschoots verbeterd.

Snelheidsduivel

Gilday en Dobson gebruikten voor de snelle oplosrobot een heleboel motoren, actuatoren en armen uit een aantal Lego Mindstorms-sets. Een zelfgebouwde Android app, draaiend op een Samsung Galaxy S4 zorgt voor de analyse van de kubus en de aansturing van de robot. Het hele project koste het duo achttien maanden om te voltooien.

Topsnelheid

Het oude record uit 2011 was al iets sneller dan de snelste poging door een mens. Die tijd staat op 5,55 seconde en is neergezet door de 17-jarige Nederlandse ‘speedcuber’ Mats Valk. Met het wereldrecord van 3,253 seconde laat de ‘Cubestormer 3’ nu dus definitief de menselijke kubuskrakers ver achter zich.

Kubus-pijnbank

Volgens Gilday was het afstellen van de communicatie tussen de smartphone en de motoren het lastigst. De Lego-robot heeft op het eerste gezicht wel iets weg van een pijnbank, maar het bleek ook echt lastig om de optimale snelheid te bereiken zonder de kubus of de machine vast te laten lopen.

Uitdaging

David Gilday: “We wisten dat Cubestormer 3 de potentie had om het bestaande record te verbreken, maar er is altijd een risico bij een robot die fysieke handelingen sneller uitvoert dan het menselijk oog kan zien.” De lange uren die gingen zitten in het verfijnen van de synchronisatie tussen de smartphone en de motoren hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen. “Onze grote uitdaging is nu om uit te vogelen of het mogelijk is de machine nog sneller te maken”, aldus Gilday.

 

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden