UMEå (ZWEDEN), 13 maart 2014 11:19

Betonvretende robot recyclet gebouwen

Designstudent Omer Haciomeroglu van het Zweedse Umeå Institute of Design heeft een robot bedacht die gebouwen kan recyclen door het beton af te breken en op te zuigen.

Haciomeroglu heeft met zijn idee vorig jaar de ‘2013 International Design Excellence Award’ gewonnen.

Gebouwen slopen

Het afbreken van een gebouw is doorgaans een rommelig en gevaarlijk werk, vooral in dichtbevolkte gebieden. Ook wordt er veel water verspild om schadelijke stofwolken te voorkomen. Het ontwerp van de Zweedse student moet dit alles gaan veranderen.

Deze robot zuigt!

De ‘ERO Concrete Recycling Robot’ is ontworpen om op efficiënte wijze betonnen gebouwen af te breken. En dit alles zonder afval of stof en met hergebruik van oude bouwmaterialen vooropgesteld.

ERO werkt doormiddel van water onder hoge druk, waarmee het beton wordt verbrokkeld. De robot slurpt de mix van gruis, cement en water vervolgens op en scheidt deze in verschillende opslagtanks. Het betongruis wordt naar een vlakbij gelegen betonverwerker getransporteerd, waar het hergebruikt kan worden. Het water wordt lokaal hergebruikt voor het ERO-systeem.

Volgens Haciomeroglu kan zelfs het betonstaal, eenmaal opgeknipt en vrijgemaakt van roest en stof, weer worden gebruikt voor nieuwe gebouwen. “Alle dragende delen zijn opnieuw te gebruiken voor gebouwen”, aldus Haciomeroglu.

bron: Interesting Engineering

Foto's:

Betonvretende robot recyclet gebouwen

© Aandrijvenenbesturen.nl