Laatste nieuws:

GRONINGEN, 10 maart 2014 11:45

Zonnecentrale Euroborg wordt dubbel zo groot

De zonnecentrale op het dak van voetbalstadion Euroborg in Groningen wordt binnenkort nog eens ruim twee keer zo groot. Dat hopen althans FC Groningen, Essent en de stichting 1miljoenwatt. Die zijn begonnen met de verkoop van nog eens 561 zonnepanelen die het zonnedak compleet moeten maken. Sinds begin februari levert de eerste fase ervan, bestaande uit 535 panelen, al stroom aan de voetbalclub.

Zonnecentrale Euroborg'
Zonnecentrale Euroborg
1/1

De nieuwe panelen komen te liggen aan de noord-oost-zijde van het stadion, tegenover de huidige panelen. Inclusief de uitbreiding zal de zonnecentrale jaarlijks zo'n 240 000 kWh duurzame stroom opwekken. Dat is ongeveer evenveel als 70 huishoudens per jaar aan elektriciteit verbruiken.

Jaarlijkse zonnerente voor deelnemers

Ook de tweede fase zou door middel van crowdfunding tot stand moeten komen. Dat houdt in dat particulieren voor 550 euro een zogeheten ‘Zonbligatie' kunnen aanschaffen, die symbool staat voor één zonnepaneel. Vervolgens ontvangen de deelnemers ieder jaar ‘zonnerente'. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom  ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. Uitgaande van een gelijkblijvende elektriciteitsprijs is de geschatte rente ongeveer 2,5% per jaar - net wat meer dan op de gemiddelde spaarrekening dus. Daarnaast krijgen deelnemers na 24 jaar hun inleg terug.

Iedereen kan meedoen

Het grote voordeel van ‘zonnepanelen-delen' is dat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld mensen die geen geschikt dak hebben om panelen op te leggen of diegenen die niet over een eigen dak beschikken. En, bij een verhuizing is er geen gedoe: het zonnepaneel blijft immers gewoon waar het is.

www.1miljoenwatt.nl

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (10)

14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA
1 oktober 2024 - Evenementenhal Gorinchem
METAVAK
3 oktober 2024 - Kortrijk Expo, Kortrijk (B)
ABISS

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden