BRUSSEL, 27 februari 2014 11:39

Finalisten Europese innovatiehoofdstad: Barcelona, Grenoble en Groningen

Barcelona (Spanje), Grenoble (Frankrijk) en Groningen zijn de drie finalisten voor de eerste verkiezing van de Europese Innovatiehoofdstad of ‘iCapital' De winnaar van de prijs ter waarde van € 500.000 zal worden bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van de Innovation Convention 2014 , het belangrijkste Europese evenement over innovatie, dat plaatsvindt op 10 en 11 maart in Brussel.

Máire Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap: "Ik wil alle steden bedanken die naar de titel van iCapital hebben meegedongen. De hoge kwaliteit van alle voorstellen weerspiegelt de enorme inspanningen die op plaatselijk niveau worden geleverd om de innovatie in Europa aan te drijven. Ik ben ervan overtuigd dat de voorgestelde maatregelen zullen bijdragen tot de groei en de werkgelegenheid in de EU."

Een onafhankelijk deskundigenpanel koos de drie finalisten uit een shortlist van zes kandidaten op basis van hun voornaamste prestaties en beleidsmaatregelen voor de opbouw van het beste ‘innovatieklimaat'. Barcelona werd in de kijker gezet wegens "het gebruik van nieuwe technologieën om de stad dichter bij de burgers te brengen", Grenoble wegens "investeringen in wetenschappelijke en technologische doorbraken aan de hand van tot stand gebrachte plaatselijke synergieën" en Groningen wegens "het gebruik van nieuwe concepten, instrumenten en processen voor de ontwikkeling van een consumentgericht slim energiesysteem".

Innovatie is van cruciaal belang voor economische groei en voor het concurrentievermogen van ondernemingen, en vormt dan ook de kern van de Europa 2020-strategie van de EU. Twee derde van de EU-bevolking woont nu in stedelijk gebied. Voor deze gebieden is dus een erg belangrijke rol weggelegd om Europa innovatiever te maken.

Meer informatie:

www.ec.europa.eu/icapital

www.ec.europa.eu/euic2014

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Foto's:

Finalisten Europese innovatiehoofdstad: Barcelona, Grenoble en Groningen

'Er gaat niets boven Groningen'

© Aandrijvenenbesturen.nl