Laatste nieuws:

ZWOLLE, 13 februari 2014 11:26

Pluckr onttrost druiven (video)

De Pluckr is een machine die druiven automatisch van de tros haalt. Het dure en tijdrovende handmatige plukwerk behoort dankzij de gepatenteerde machine tot het verleden.

De Pluckr onttrost 300 tot 600 kilo druiven per uur.'
De Pluckr onttrost 300 tot 600 kilo druiven per uur.
1/1

Tot nu toe was het voor vers fruitverwerkers niet mogelijk om op grote schaal druiven te onttrossen. De kans op het achterblijven van steeldelen en beschadiging van de druiven was groot, wat de kwaliteit en houdbaarheid van het product niet ten goede komt.

Pluckr

De naam roept in eerste instantie associaties op met het zoveelste hippe Web 2.0 bedrijfje uit Silicon Valley, maar schijn bedriegt. De Pluckr is een machine, die ontwikkeld is door technologie-leverancier Foodlife en ontwikkelaar TOP BV. De twee bedrijven bedachten een techniek om druiven machinaal van de tros te halen. De Pluckr werd vorige week gelanceerd op de Fruit Logistica in Berlijn.

De machine werkt met een trilmechanisme wat de druiven los schudt. De machine verwerkt 300 tot 600 kilo druiven per uur, afhankelijk van het formaat en de soort druiven. Ter vergelijking: één persoon plukt met de hand 15 tot 20 kilo per uur. Dit alles levert een enorme kostenbesparing en kwaliteitswinst op.

Commercieel haalbaar

De meeste fruitverwerkers halen druiven handmatig van de tros om de druiven niet te beschadigen. Dit vergt veel arbeid, wat resulteert in een hoge kostprijs. De Pluckr werkt slechts met enkele operators en kan snel veel druiven onttrossen zonder dat deze beschadigen. Dat maakt het nu eindelijk commercieel haalbaar om losse, voorverpakte druiven zonder beschadiging te verkopen.

Andere fruitsoorten

De eerste machine is inmiddels geleverd aan een fruitverwerker in de Benelux. TOP en Foodlife gaan de Pluckr nu verder ontwikkelen voor andere fruitsoorten, zoals bessen.

De Pluckr kan ook goed gecombineerd worden met het Respiration Control System van PerfoTec, dat de houdbaarheid van de druiven verlengt. Hiermee wordt de kwaliteit beter behouden en zijn nieuwe geografische markten aan te boren.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden