NEW YORK (VS), 30 januari 2014 09:58

Littlebits maken elektronica-ontwikeling simpel als spelen met Lego (video)

Met een soort Lego voor de iPad-generatie wil MIT-wetenschapper Ayah Bdeir de creatieve kracht van elektronica voor veel mensen beschikbaar maken. Haar startende onderneming verkocht al honderdduizenden moduleblokjes, de zogeheten Littlebits.

Littlebits zijn vierkante elektronicamodulen met zijden van een inch lang, die met elkaar worden verbonden met behulp van magneten. De kleur van de blokjes is een indicatie voor de functie: .Voedingen, via knoopcel of USB-stekker, zijn blauw. Roze is voor de input, bijvoorbeeld uit sensoren of triggersignalen. Groen is voor de output, bijvoorbeeld in de vorm van een led. De verbindingsmodulen zijn oranje. Met de nu al 50 verschillende modulen zijn volgens het bedrijf ongeveer 150 000 verschillende circuits te combineren.

Dde in Beiroet geboren Ayah Bdeir kreeg het idee voor de Littlebits tijdens haar studie aan het MIT Media Lab. "Het is onze missie om de kracht van elektronica in ieders handen te leggen ", zegt ze over haar in 2011 opgerichte Open-Source-startup Littlebits. Het bedrijf kreeg onlangs de beschikking over $ 11 miljoen venture-kapitaal.

Kinderspeelgoed en rapid prototyping tegelijk

Het concept is buitengewoon geschikt om kinderen te leren omgaan met elektronica. "Het is een heel eenvoudige manier om kids te interesseren voor elektronica", zegt Bdeir, die inmiddels technologie-onderwijs geeft op de University of New York. Maar ze ziet nu dat ook volwassen ingenieurs de Littlebits gebruiken voor rapid prototyping: "Onze klantenkring is echt een bonte mix."

 De Littlebits zijn beschikbaar via de eigen Webshop, en ze worden internationaal uitgeleverd. Er ijn al starterkits vanaf $ 99. Een Littlebits-projectpagina geeft voorbeelden van het gebruik van de modulen. Het spectrum reikt daar van een simpel ledlampje tot een modulaire synthesizer of een kleine robot.

Foto's:

Littlebits maken elektronica-ontwikeling simpel als spelen met Lego (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl