KAGOSHIMA BAY (JAPAN), 27 januari 2014 12:09

Offshore zonne-energie populair in Azië

In Japan is afgelopen november een grote offshore zonnekrachtcentrale geopend. Ook andere Aziatische landen zien steeds meer heil in hernieuwbare energiebronnen.

Hoewel het drama met de meltdown in de kerncentrale van Fukushima bijna drie jaar geleden is, zit Japan nog steeds met een nijpend energietekort.

Het land is hierdoor gedwongen om creatief te gaan denken over alternatieve energiebronnen. Veel kerncentrales in het land zijn namelijk nog steeds niet operationeel. Om de kosten van dure brandstofimport enigszins te verminderen, is gezocht naar schonere alternatieven.

Windenergie en zonne-energie

Naast de offshore windturbines die worden gebouwd bij Fukushima, is er in november een indrukwekkende offshore zonnecentrale gebouwd in de Kagoshima Bay. De fotogenieke locatie is ook nog eens erg winstgevend. Er kan genoeg elektriciteit worden opgewekt om pakweg 22 000 huishoudens van energie te voorzien.

Azië goes green

Ook andere Aziatische landen kijken naar de zee voor hun energiebehoefte. Het Noorse DNV heeft bijvoorbeeld onlangs een concept voor een zonne-eiland gepresenteerd voor Singapore. Hierbij worden 4 200 zonnepanelen in een zeshoekige matrix ter grootte van een voetbalstadion gerangschikt. Het hele gevaarte zal drijven op het oppervlak van de oceaan.

Hopelijk kunnen de installaties een stootje hebben, mocht er ooit weer een grote tsunami komen. Maar met dit soort initiatieven zijn kustplaatsen in Azië een mooi alternatief voor kernenergie rijker.

Foto's:

Kagoshima Bay energiecentrale

Kagoshima Nanatsujima Mega Solar Power Plant. (Foto: Kyocera Corporation)

© Aandrijvenenbesturen.nl