Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 23 januari 2014 12:17

Sterke industrie belangrijk voor Europa

De Europese Commissie heeft het belang van de Europese maakindustrie onderstreept. Eurocommissaris Tajani maakte gisteren tijdens de presentatie van het plan ‘For a European Industrial Renaissance’ duidelijk dat economische groei van de industrie moet komen en benadrukte dat krachtig Europees industriebeleid noodzaak is om de concurrentiekracht te versterken.

'
1/1

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink is verheugd dat Brussel onderschrijft dat de industrie cruciaal is voor de EU: “Zonder industrie geen Europa. De verdienkracht van Europa ligt in een sterke innoverende en exporterende industrie. Kijk alleen al naar de Nederlandse technologische industrie, meer dan 60% van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd.”

Gezond Europa, gezond Nederland

Nederland leeft van Europa. De Nederlandse industrie exporteert jaarlijks 180 miljard euro; bijna een derde van wat we in Nederland met z’n allen verdienen. Ruim twee derde van die export gaat naar Europese landen. Nederland heeft dus baat bij een gezond Europa en een bloeiende Europese industrie.

Dezentjé: “Niet alleen in crisistijd, ook in de toekomst moet Europa het hebben van een sterke industrie. Met dienstverlening alleen gaan we het niet redden. Dat besef groeit nu ook in Europa. Een goed draaiende innovatieve industrie is nodig om wereldwijd te kunnen concurreren. Alleen dan verdienen we genoeg om welvarend te blijven. Daarom is het mooi dat de eurocommissaris nu met nieuwe plannen komt die de Europese industrie zullen versterken. We moeten allemaal uit onze comfortzone stappen en keihard gaan voor een krachtig industriebeleid.”

Niet doorschieten in regels

Een krachtig industriebeleid betekent volgens Dezentjé dat Europa ervoor moet zorgen dat ze de industrie niet in de weg zit. “Er zijn bijvoorbeeld regels bedacht voor het gebruik van chemische stoffen en daarin is de EU doorgeschoten. Zo wordt geen verschil gemaakt tussen weekmakers in een fietszadel of in een babyspeen. Ik hoef u niet te vertellen dat de verschillen groot zijn. Regel dat wat nodig is en laat het daarbij. FME heeft vorig jaar in Brussel een duidelijk signaal rond die chemische stoffen afgegeven met als resultaat dat we nu in gesprek zijn om de regelgeving aan te passen: realistisch en haalbaar."

Een krachtig industriebeleid betekent voor Dezentjé ook een stevig innovatiebeleid. “Er gaat nu meer geld naar landbouw dan naar innovatie. Terwijl we alleen met nieuwe en verbeterde producten de slag met de rest van de wereld winnen. Dat moet dus anders. We moeten sneller innoveren dan anderen kunnen kopiëren.”

Energieprijzen gelijktrekken

Daarnaast moet er volgens de FME-voorzitter een echte Europese energiemarkt komen. “In alle landen moeten dezelfde prijzen worden gehanteerd, zonder verstorende overheidssubsidies. Het recente faillissement van Aldel (door grote prijsverschillen tussen Duitsland en NL) maakte dit pijnlijk duidelijk. We kunnen de energie-intensieve industrie alleen voor Europa behouden als we een goede Europese energiemarkt hebben. Concurreren met bedrijven uit de VS die gebruik kunnen maken van goedkoop schaliegas is al moeilijk genoeg.”

Als het aan Dezentjé ligt, beperkt Brussel zich tot zaken die echt Europees moeten worden geregeld. zoals financiering van innovatie, zorgen voor een gelijk speelveld voor bedrijven, sluiten van handelsakkoorden met bijvoorbeeld de VS. “Maar Europa moet zich niet bemoeien met zaken die beter door nationale overheden geregeld kunnen worden. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Arbeidsmarkt & Onderwijs. Dat moet dicht bij de bedrijven en dus ver weg van Brussel worden geregeld.”

bron: FME-CWM

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden