LITTLE PARADISE (CHILI), 12 december 2013 13:02

Man bouwt eigen mini-waterkrachtcentrale

Manfred Mornhinweg woont op een stil stukje land van 40 hectare in Chili. Hij was het drukke stadsleven beu en besloot 'terug naar de natuur' te gaan. Maar wel met een zelfgebouwde mini-waterkrachtcentrale in zijn achtertuin.

Mornhinweg besloot het drukke en lawaaiige stadsleven te ontvluchten en zelf een huis te bouwen in Chili. Mornhinweg noemt zijn nieuwe stek zijn 'kleine paradijs'. Het kleine paradijs heeft een vlakbij gelegen beekje waar voldoende water doorheen stroomt om zijn huis van elektriciteit te voorzien.

Dagboek

Op zijn website beschrijft Mornhinweg de ups en downs van dit project in meer detail. Hij beschrijft hoe de benodigde pijpleidingen werden aangelegd via handgegraven geulen, hoe het transformatorhuisje gebouwd werd en ook de transformator zelf.

Installatie

De door Mornhinweg ontworpen installatie verwerkt dertig liter water per seconde en wekt zo'n 4000 watt op. Uiteindelijk wil Mornhinweg de installatie uitbreiden naar 48 liter per seconde en bijna 7000 watt halen. In zijn huis heeft hij dankzij waterkracht een vrij stabiel voltage van 220-224V met een frequentie van 50Hz.

Lees het complete verslag van de bouw van de waterkrachtcentrale op de site van Mornhinweg.

bron: TreeHugger

Foto's:

Man bouwt eigen mini-waterkrachtcentrale

(Foto: Manfred Mornhinweg)

© Aandrijvenenbesturen.nl