Laatste nieuws:

VELDHOVEN, 12 december 2013 09:36

Succesvolste Precisiebeurs ooit: 4022 bezoekers - 275 exposanten

Beursmanager Hans Houdijk zag het op de tweede dag van de Precisiebeurs al aankomen: De dertiende(!) Precisiebeurs kon wel eens de succesvolste tot nu toe worden. Niet alleen dankzij de 275 exposanten, maar ook als het om bezoekers ging. Houdijk kon de tweede beursdag in Veldhoven melden dat na de openingsdag op 3 december de teller op pakweg 1850 bezoekers stond en sprak op een goedgevulde beursvloer de verwachting uit boven de 4000 uit te komen. De teller hield het uiteindelijk op 4022.

Het kon ook eigenlijk niet anders want de voortekenen waren er. Houdijk: "De aanloop was al goed. De beurs was snel volgeboekt en we hadden zelfs een kleine wachtrij." En ook het aantal bezoekers was geen complete verrassing: "We hadden dit jaar zo'n 25% meer voorinschrijvingen - 4300 - hoewel je weet dat er daar een aantal altijd niet van komt."

Europees

Ook Europees wordt de Precisiebeurs meer en meer een ‘verplicht nummer' voor wie zaken in de ‘precisieregio' van Nederland wil doen. 11% van de bezoekers kwamen van over de landsgrenzen met speciale delegaties uit Duitsland, Zwitserland en Zweden. Het aantal bezoekers uit Duitsland steeg volgens organisator Mikrocentrum met 50%.

Het internationale niveau werd nog verder onderstreept met het internationaal ‘brokerage'-programma, dat voor de vierde keer in samenwerking met Syntens en het Enterprise Europe werd georganiseerd. Met 110 deelnemers en ongeveer 250 gesprekken bevestigt de beurs daarmee haar groeiende status als ‘business development'-evenement.

Miljoenen

Uit Zwitserland was een zware delegatie van CERN naar Veldhoven afgereisd dat zich nadrukkelijk presenteerde in het lezingenprogramma dat traditiegetrouw altijd parallel loopt aan de beurs. De jaarlijkse bijdrage van Nederland aan CERN is 39 miljoen euro. Het is de bedoeling dat een groot deel van dat geld terugvloeit naar de Nederlandse industrie, maar in de praktijk wordt dat niet gerealiseerd. Maar de mogelijkheden zijn er wel degelijk. Die mogelijkheden liggen op het gebied van actuele tenders en additionele leveringen buiten de formele tenderprocedures om, maar zijn nu extra groot vanwege de revisie van de LHC-ring - die van het Higgs-deeltje - en later de ontwikkeling en bouw van de nieuwe CLIC-lijn. Bij dat alles zijn er kansen voor de Nederlandse industrie voor tientallen miljoenen euro's.

Neutronenmicroscoop

Ook in Zweden zijn kansen wist ESS (European Spallation Source) tijdens de lezingen te melden melden. Dit Europese multidisciplinaire neuronenonderzoeksinstituut dat wordt gebouwd in het Zweedse Lund gaat 1,8 miljard euro investeren en moet rond 2020 operationeel zijn. Ute Gunsenheimer, hoofd innovatie van ESS,  gaf aan hier aan het juiste adres te zijn voor hightech bedrijven die aan hun specificaties kunnen voldoen.

Bestand

Als graadmeter voor de hightech industrie in Nederland laat de Precisiebeurs een beeld zien van een industrie die relatief bestand lijkt tegen de huidige economisch moeilijkere tijden. De toeleveranciers hebben op dit moment een korte horizon. Dat geeft een onzeker gevoel, maar de opdrachten blijven toch binnenkomen. Voor ontwikkeling en engineering is nog steeds meer dan voldoende werk, zoals blijkt uit een rondje onder de exposanten. Dat geldt zeker voor de bedrijven die de internationale kansen opzoeken en benutten. De volgende Precisiebeurs heeft plaats op 12 en 13 november 2014 in Veldhoven.

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden