Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 5 december 2013 11:51

Industrie uit dal, gematigde groei volgt

Getrokken door herstel in de maakindustrie, klimt de Nederlandse industrie uit het dal. Na de zwakke start van 2013 is de industriële productie in de tweede helft van het jaar weer gestegen. Over heel 2013 blijft nog altijd een min van naar verwachting 1,2% over. 2014 zal vervolgens een productiestijging van 2% moeten opleveren. Dit blijkt uit het Kwartaalbericht Industrie van ING Economisch Bureau.

'
1/1

De machinebouw en transportmiddelenindustrie laten de grootste stijging zien. De industriële export is de drijvende kracht achter het herstel, waarbij juist de Europese bestemmingen het opvallend goed doen.

Productie en bezetting weer in de lift

Met een krimp van 1,5% in de eerste drie kwartalen stevent de industrie wederom af op een lagere jaarproductie. Echter, het herstel is al ingezet en het vierde kwartaal zal rond hetzelfde niveau als het vierde kwartaal van 2012 liggen. Voorop in het herstel loopt de maakindustrie. Vooral de machinebouw en transportmiddelenindustrie zien hun productie de laatste maanden duidelijk aantrekken.

Export trekt de kar

Het is en blijft de buitenlandse vraag die de productie van de Nederlandse industrie aanzwengelt. De laatste maanden is de industrie met name positiever geworden over de ontwikkeling van de exportorders, hoewel ook de binnenlandse vraag iets lijkt aan te trekken. De verwachting is echter niet dat de binnenlandse afzet veel zal toenemen het komend jaar en de export dus de drijvende kracht achter de (beperkte) groei blijft.

bron: Mikrocentrum

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden