Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 5 december 2013 11:04

3TU Innovation & Technology Conferentie

Wetenschappers, beleidsmakers en ondernemers komen op vrijdag 6 december bijeen tijdens de 3TU.Innovation & Technology conferentie. Het evenement bestaat uit interactieve workshops en lezingen op het gebied van high-tech, gezondheidszorg, energie en mobiliteit georganiseerd door de drie technische universiteiten: Universiteit Twente, Technische Universiteit Delft en Technische Universiteit Eindhoven.

De 3TU.Federatie kent negen onderzoekscentra. Zij richten zich ieder op bijzondere onderzoeksprojecten en programma's binnen hun vakgebied. De UT is nauw betrokken bij twee van deze onderzoekscentra: 3TU.Ethics en 3TU.CeDICT. Tijdens de conferentie wordt een indruk gegeven van de prestaties van de centra. Ook wordt een beeld gegeven van de 3TU plannen voor de toekomst.

Duurzame energie, smart grids en zorg via internet

De conferentie staat in het teken van diverse lezingen van onder andere 3TU.Ethics en 3TU.CeDICT-wetenschappers. Zo geeft Behnam Taebi een lezing getiteld "Duurzame energie en haar ethische dilemma's". Aan bod komt kernenergie met alle voor- en nadelen. Veel mensen kiezen voor een duidelijk ja of een duidelijk nee in deze discussie, maar Taebi laat zien dat de zaken vaak niet zo simpel liggen. Sander Voerman spreekt over internetzorg en stelt de vraag of en waarom patiënten hierop kunnen vertrouwen. Han la Poutré houdt een lezing over duurzame energie en ICT perspectieven voor Smart Grids (slimme electriciteitsnetwerken). Daarnaast presenteert La Poutré strategieën voor de inzet van energie-opslag (batterijen) om de kabels in elektriciteitsnetwerken te beschermen, met opbrengsten voor de batterij-eigenaren. Ten slotte is er aandacht voor de planning van de capaciteit en uitbreiding voor toekomstige netwerken.

Naast lezingen worden op de ‘Technology Fair' demo's gehouden door enthousiaste onderzoekers die hun producten en resultaten presenteren. Gedurende de dag vinden er interactieve workshops plaats zoals de Bits 'n Brains quiz georganiseerd door Femke Nijboer. Het publiek wordt getest op kennis en inzicht in technische, ethische , legale en sociale aspecten van bit en brains. Hoeveel weegt een brein? Is gedachtelezen mogelijk en welke componenten heb je nodig om een op afstand bestuurbare rat te bouwen? Enkele vragen die voorbij komen in de quiz.

Belang van 3TU

Het zijn slechts enkele voorbeelden die de kracht en het belang van samenwerking tussen de drie technische universiteiten illustreren. De 3TU.Federatie is van mening dat technologie van cruciaal belang is voor toekomstige economische groei, welvaart en ons welzijn. Het is daarom noodzakelijk om gezamenlijk de Nederlandse Technologiesector op kracht te brengen en te houden. De 3TU-activiteiten zullen daarom een grote mate van synergie hebben met het afgesloten Techniekpact en de Topsectoren. Onderwijs en Onderzoek zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De conferentie begint om 10.00 uur bij de TU Eindhoven en sluit rond 16.30 uur af met een netwerkborrel. In de loop van de dag worden ook de teams van Delft, Eindhoven en Enschede die mee deden aan de World Solar Challenge 2013 in het zonnetje gezet. Kijk hier voor het volledige programmaoverzicht

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (3)

4 oktober 2022 - Stuttgart
Motek
16 november 2022 - Tiel
Nationale Cobot Dag
30 november 2022 -
Engineering Event SAFETY

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden