Laatste nieuws:

DEN HAAG, 18 november 2013 11:16

Siemens wil kostenreductie windenergie van 40 procent

Deze week presenteert Siemens op de EWEA Offshore 2013 beurs in Frankfurt am Main nieuwe windturbines. Deze 4- en 6-megawatt windturbines worden samen met nieuwe strategieën van Siemens op het gebied van kostenreductie gepresenteerd.

Siemens wil de kostprijs van windenergie met 40 procent reduceren. Dit komt neer op minder dan 10 eurocent per kilowattuur.'
Siemens wil de kostprijs van windenergie met 40 procent reduceren. Dit komt neer op minder dan 10 eurocent per kilowattuur.
1/1

De komende jaren wil Siemens een forse kostenbesparing realiseren. "Vóór het einde van dit decennium willen we de kostprijs van stroom, ook bekend als LCOE (levelized cost of energy) tot 40 procent verlagen", aldus David Molenaar, Country Division Head van Siemens Wind Power in Nederland.

"Dit betekent dat we onze klanten al vanaf 2020 de technologie kunnen bieden, waarmee offshore windenergie voor minder dan 10 eurocent per kilowattuur kan worden geproduceerd."

Betere windturbines

De technische innovaties die Siemens presenteert laten zien dat er nu al belangrijke stappen zijn gezet op weg naar een hoger rendement. De gondel en rotorbladen van de nieuwe 6-megawatt-turbine SWT-6.0-154 zijn ongeveer een derde lichter dan vergelijkbare systemen.

De directe aandrijftechniek in deze turbine, die een tandwielkast overbodig maakt, levert een aanzienlijke bijdrage in de kostenverlaging. Het hierdoor behaalde gewichtsvoordeel levert besparingen op in alle projectfasen: fabricage, transport, fundering, installatie en operationeel bedrijf.

De verbeterde offshore 4-megawatt-turbines met tandwielkast bieden vergelijkbare voordelen. Deze windturbine is leverbaar als SWT-4.0-120 met een rotordiameter van 120 meter, en als SWT-4.0-130 met een rotordiameter van 130 meter, en combineert haar geavanceerde technologie met een duidelijke opbrengstverbetering.

Bovendien heeft de rotor (diameter: 130m) zogenaamde 'aero-elastische' rotorbladen die 63 meter lang zijn. Deze bladen zijn dankzij het flexibele materiaal bestand tegen hoge windsnelheden en kunnen worden gefabriceerd met tot 20% minder gewicht dan conventionele bladen.

Maatschappelijke aspecten

Henrik Stiesdal, CTO van Siemens Wind Power, wijst op de uiteenlopende maatschappelijke aspecten die in het debat over de kosten van offshore windenergie moeten worden meegenomen. "De positieve gevolgen voor het milieu, de betrouwbaarheid van de energievoorziening en positieve effecten op nationale arbeidsmarkten in de discussie over hernieuwbare energiebronnen worden vaak onderschat", aldus Stiesdal.

"Deze aspecten, die invloed hebben op de werkelijke 'maatschappelijke kostprijs van energie' moeten dan ook worden meegenomen in het huidige kostendebat." Alleen zo kan een eerlijke inschatting worden gemaakt van offshore windenergie in vergelijking met conventionele en andere hernieuwbare energie-bronnen.

Discussie

Stiesdal neemt op de conferentie deel aan de paneldiscussie over het thema toekomsttechnologieën. Een andere spreker is Michael Hannibal, CEO van EMEA Offshore, die deelneemt aan de paneldiscussie over de vraag: 'Is offshore windenergie het geld waard?'

bron: Siemens

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden