DEN HAAG, 18 november 2013 10:26

Fondsen voor duurzame technologie

De Rijksoverheid heeft voor het mkb het zogenaamde Innovatiefonds MKB+ in het leven geroepen. Financiering van duurzame energieprojecten kan op een aantal manieren: via een innovatiekrediet en een ‘funds-of-funds’ (zoals een revolverend fonds). Maar het kan ook via een ‘SEED Capital-regeling’, ook wel bekend als een SEED-faciliteit.

Investeerders kunnen met deze fondsen investeren in duurzame technologieën, maar delen het risico met AgentschapNL, dat onderdeel van het ministerie van Economische Zaken is.

Andersom kunnen ondernemers die op zoek zijn naar een investeringsfonds onder meer bij deze fondsen (durfkapitaal) terecht:

Het fonds E2Cleantech investeert risicodragend kapitaal en richt zich met name op bedrijven die actief zijn op het gebied van energiebesparing of schone energie opwekking. Dit fonds is ook mede-beheerder van het Amsterdams Klimaat – en Energiefonds, dat 45 miljoen euro inzet voor lokale energieprojecten.

Het ‘Fund for Energy, Innovation, Sustainability and Technology’ (Feist N.V.) is opgericht om technostarters in Nederland op het gebied van duurzame energie & technologie te begeleiden. Het totale budget is 8 miljoen euro.

Startgreen is een samenwerkingsverband tussen High Tide Worldwide, Stichting DOEN Participaties en ABN Amro.

Icos Cleantech Early Stage Fund II richt zich op startende (“cleantech”) ondernemingen in energie, water, materialen, recycling en voeding. Het investeringsbudget is ruim 11 miljoen euro. Dit fonds is in beheer bij IOS Capital.

Dutch Technology Fund I, ook in beheer bij IOS Capital, richt zich op duurzame technologieën op het gebied van voeding, energie en afval. Het gaat om technologieën die bijdragen aan een beter menselijk welzijn en een beter milieu. Het fondsmanagement biedt ‘hands on’ begeleiding aan het management van start-ups. Het fonds had 8 miljoen euro te investeren en is inmiddels uitgeput (voor deze ronde).

bron: Agentschap NL

Foto's:

Geld

© Aandrijvenenbesturen.nl