'S GRAVEZANDE, 7 november 2013 10:12

Weterings Mechanisatie voorop met machineveiligheid (video)

De tuinbouw loopt in zijn algemeenheid niet voorop als het gaat om aandacht voor machineveiligheid. Dat zegt Rolf Kingma van Pilz in de november/december-editie van Aandrijven en Besturen in het artikel ’Weterings Mechanisatie voorop met machineveiligheid in tuinbouw’. Weterings Mechanisatie heeft bij de ontwikkeling van de Bio Chopper Compact gewasversnipperaar wél alles uit de kast gehaald om een machine neer te zetten die aantoonbaar aan de eisen van de Machinerichtlijn voldoet.

“Mijn ervaring in de tuinbouw is dat als het gaat om de veiligheidsgedachte ze toch wel achterlopen in vergelijking tot de industrie. Eigenlijk willen ze een compleet open machine en als iemand daar zijn handen in heeft gestoken – dat had je dan maar niet moeten doen. Dat is toch wel nog steeds de mentaliteit die heerst”, zegt Kingma.

Concurrentiepositie

Kingma’s uitspraak wordt volmondig beaamd door Fabian Hertogh, technisch directeur bij Weterings in ’s Gravenzande – in het Westland. Het bedrijf bestaat ruim zeventig jaar en legt zich voornamelijk, maar niet uitsluitend, toe op het ontwerp en de productie van machines voor de tuinbouw. De gewasversnipperaar is er daar een van.

Machineveiligheid

Hertogh ziet door het gebrek aan aandacht voor Machineveiligheid ook zijn concurrentiepositie onder druk staat. Want de Machinerichtlijn mag dan een wettelijke verplichting zijn, het gebruik van de normen is dat niet. Als een concurrent zegt aan de richtlijn te voldoen, maar niet kiest voor oplossingen zoals die in de richtlijnen staan omschreven, kraait daar in de praktijk geen haan naar. Dat gebeurt pas op het moment dat het mis gaat.

Kentering

Toch ziet Hertogh een kentering: “We hebben laatst een machine verkocht waarbij juist werd geëist dat deze volgens de laatste richtlijnen was gebouwd. Maar dat maken we nog niet veel mee. Hoe wij met veiligheid omgaan? Ik denk dat wij in deze branche de enige zijn. We hebben net een grotere versie van de versnipperaar gemaakt en daar zit het ook allemaal op. Dat gaan we doen op elk type dat we nu ontwerpen. Ik ben wel blij dat we drie jaar geleden die stap hebben gemaakt.”

Lees AB 11-12 (2013) voor het volledige artikel over de Bio Chopper Compact en hoe machineveiligheid voor Weterings Mechanisatie en Pilz voorop stond. En bekijk hieronder een video van de Bio Chopper Compact in actie.

 

Foto's:

Bio Chopper Compact in actie (video)

© Aandrijvenenbesturen.nl