Laatste nieuws:

WASHINGTON (VS), 31 oktober 2013 10:43

2013 wordt recordjaar voor offshore windturbines

Voor het zevende jaar op rij lijkt het erop dat offshore windkrachtinstallaties een jaarrecord bereiken. Dit blijkt uit cijfers van het Earth Policy Institute (EPI). In de eerste helft van 2013 was met 1 080 megawatt aan toegevoegde capaciteit al een groei van twintig procent te zien.

'
1/1

De totale wereldcapaciteit zal naar verwachting voor het eind van het jaar boven de 7 100 megawatt uitkomen. Dat is nog steeds niet vergeleken bij windturbines op het land, die samen ruwweg 300 000 megawatts opwekken, maar offshore blijft met ongeveer 40 procent groei per jaar een enorme groeimarkt.

De eerste

In 1991 was Denemarken als eerste land klaar met een offshore windpark van 5 megawatt. Tegenwoordig heeft Denemarken een offshore windpark van meer dan 1 200 megawatt. Meer dan 30 procent van de Deense elektriciteit wordt via onshore en offshore windparken opgewekt en in 2020 wil het land dat verhoogd hebben naar 50 procent.

De grootste

Het land met de grootste offshore capaciteit blijft echter het Verenigd Koninkrijk, dat Denemarken ver achter zich laat. In de eerste helft van 2013 kwam er meer dan 500 megawatt aan offshore windcapaciteit online in het VK. Hiermee werd de totale capaciteit van het eiland 3 400 megawatt en voorziet meer dan 2 miljoen huishoudens van stroom.

De rest

Andere landen met veel capaciteit zijn België (453 megawatt), China (390 megawatt) en Duitsland (385 megawatt). Ons eigen kikkerlandje blijft steken op zo'n 247 megawatt.

Drijvende toekomst

In Japan wordt vanaf november een drijvende windturbine van 2 megawatt in gebruik genomen. Uiteindelijk zal dit pilotproject een capaciteit krijgen van 16 megawatt. Japan heeft weinig ondiepe zeebodem waar standaard windturbines geplaatst kunnen worden en land is duur in Japan, dus dat is ook geen optie. Ook wereldwijd kunnen drijvende turbines in de toekomst een grote rol gaan spelen. Ze kosten namelijk veel minder om te plaatsen dan standaard offshore turbines.

Ook landen als de VS lijken eindelijk brood te zien in offshore windturbines. Daar is de eerste drijvende windturbine van 0,2 megawatt in juni van dit jaar online gegaan. In 2016 moet daar nog 12 megawatt bij komen.

bron: TreeHugger

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden