Laatste nieuws:

APELDOORN, 21 oktober 2013 10:47

Fietsen op het werk

Op de fiets naar het werk, dat is voor veel Nederlanders dagelijkse praktijk. Fietsen óp het werk is voorbehouden aan een kleine groep postbezorgers, fietscouriers en profwielrenners. Maar dankzij de ‘dynamische flexwerkplek' Oxidesk wordt fietsen tijdens bureauwerk een effectieve manier om aan voldoende lichaamsbeweging te komen.

De Oxidesk'
De Oxidesk
1/1

Meer dan de helft van de Nederlanders lijdt aan overgewicht. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsklachten, hart- en vaatziekten en diabetes. De toename van overgewicht is een gevolg van een maatschappelijke leefstijlverandering: we eten ongezonder en bewegen minder.

Maar er is meer aan de hand. Langdurig stilzitten - zoals miljoenen Nederlanders dat iedere dag doen op het werk - is een gezondheidsrisico op zich, dat niet gecompenseerd kan worden door intensief sporten  op andere momenten. Het menselijke lichaam is gemaakt om continu een beetje te bewegen, te slenteren op zoek naar voedsel.

Op de lange termijn zijn de gezondheidseffecten overduidelijk. Mensen die voldoende bewegen zijn gezonder, fitter en minder vaak ziek. Ook werkgevers hebben baat bij werknemers die energieker zijn en minder vaak verzuimen. Om werknemers in de toekomst optimaal inzetbaar en productief te houden, is het van belang hen te stimuleren meer te bewegen, ook op het werk.

Opzienbarende ontdekking door TNO

Er zijn verschillende mogelijkheden om werknemers meer te laten bewegen op het werk. Bijvoorbeeld lunchwandelingen, vaker de trap nemen en bedrijfsfitness. Maar al die oplossingen kosten tijd. Vrije tijd van de werknemer, of werktijd van de baas.

Een paar jaar geleden deed TNO tijdens een pilot test een opzienbare ontdekking. Bij matig intensief bewegen op een hometrainer - qua intensiteit vergelijkbaar met een stevige wandeling - konden proefpersonen ongeveer even efficiënt werken als normaal. Muiswerk ging iets langzamer (-19%), typen ongeveer even snel en lezen maar liefst 30% sneller. Dat bood kansen.

TNO maakte de resultaten openbaar en stelde via de TNO SBIR een subsidie ter beschikking voor een innovatieve ondernemer die de uitdaging aan wilde gaan om het concept verder uit te werken. Kantoormeubelfabrikant Markant en productontwikkelaar Vormdrift maakten een plan en gingen samen met TNO aan de slag.

Dynamische flexwerkplek

Via diverse iteratieve stappen is de dynamische flexwerkplek Oxidesk tot stand gekomen. Een compacte werkplek waarbij verschillende collega's om de beurt het werk kunnen combineren met een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging.

Belangrijkste aandachtspunt tijdens de ontwikkeling was het vinden van een beweging die niet afleidde. In nauwe samenwerking met TNO is gekozen voor een vrij platte elliptische beweging die onder een hoek staat. Doordat de knieën nauwelijks omhoog komen tijdens het maken van deze beweging, blijft ook het bovenlichaam stabiel.

Daarnaast is er gekozen voor het ergocurve bureaublad, dat Markant ook voor statafels gebruikt. De ellebogen van de werknemer worden dicht bij het lichaam ondersteund, hetgeen verder bijdraagt aan een stabiel bovenlichaam. De uitgekiende vorm past bij iedere lichaamsbouw.

Terwijl er onder het tafelblad druk met de benen bewogen wordt, zijn schouders, hoofd en handen voldoende stabiel om te kunnen lezen, muizen, typen, bellen - vrijwel alles wat je aan een bureau wilt doen.

Gebruikstest

Halverwege 2013 is een afsluitende gebruikstest uitgevoerd met 22 proefpersonen bij zorgverzekeraar Achmea. Over een periode van 5 weken heeft iedere werknemer tenminste 6 keer een half uur het gebruikelijke werk gedaan vanaf het nieuwste prototype van de Oxidesk. Er waren aandachtspunten, maar de overall conclusies waren zeer positief: 68% van de proefpersonen wilde de Oxidesk ook in de toekomst blijven gebruiken; 41% zelfs een uur of langer per dag. Bij de verschillende werktaken gingen kwaliteit en kwantiteit van het werk volgens de meeste proefpersonen niet achteruit.

Gezonder, geconcentreerder, besluitvaardiger en creatiever

Bewegen heeft een positief effect op verschillende mentale processen. Een beetje beweging verhoogt de concentratie en de creativiteit. Vermoedelijk komt dit doordat er meer zuurstof naar de hersenen stroomt. Bewegen maakt ook besluitvaardiger. De kwaliteit van beslissingen blijft gelijk als er bewogen wordt, maar de beslissingen worden sneller genomen. Het positieve effect van beweging op de mentale processen kwam ook naar voren uit test bij Achmea: maar liefst 36% van de proefpersonen vond dat de concentratie zelfs verhoogd werd door te werken vanaf de Oxidesk.


Speciaal voor de bezoekers van Aandrijven & Besturen biedt Markant tot en met 31 december 2013 de Oxidesk aan voor gereduceerd tarief. Op vertoon van dit artikel krijg je voor € 2495 (normale prijsL € 2735) een bureau, stoel en fitnessapparaat in een. Maar bovenal: een mogelijkheid om je normale werk te doen op een manier die gezonder en productiever is.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden