ZOETERMEER, 17 oktober 2013 10:57

Reach kost MKB meer dan 4 miljard euro

Reach jaagt ondernemers in het MKB op enorme kosten. Dat blijkt uit onderzoek van de bureaus Panteia & IVAM. Staatssecretaris van milieu, Wilma Mansveld, die opdracht had gegeven tot het onderzoek, heeft het rapport gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin staat dat Reach - de Europese verordening over de productie en gebruik van en handel in chemische stoffen - het Nederlandse MKB jaarlijks tussen de 425 en 670 miljoen euro kost. Per bedrijf is dat gemiddeld € 24.500.

Tussen 2013 en 2018 zal het Nederlandse MKB, zo blijkt uit het rapport, meer dan vier miljard euro uitgeven aan Reach. Dat is drie keer zoveel als tot nu toe gedacht. FME-voorzitter Ineke Dezentjé-Hamming: "Vanzelfsprekend staat FME achter de doelstelling van Reach, veilig werken met chemische stoffen en milieubescherming. Maar het kan en moet efficiënter, niet in de laatste plaats omdat uit het rapport blijkt dat de kosten de pan uitrijzen."

Eén miljard euro bezuinigen

Eerder dit jaar bracht Actal al een rapport uit waarin de overheid wordt geadviseerd de administratieve lastendruk van Reach voor bedrijven te verlagen. FME denkt dat de kosten met een miljard kunnen worden verlaagd. Bijvoorbeeld de veiligheidsinformatiebladen (VIB). Die waren vroeger twintig pagina's. Tegenwoordig telt een VIB gemiddeld 120 pagina's en dat kan zelfs oplopen tot meer dan 200. Een gemiddeld bedrijf heeft met diverse stoffen te maken. Dat levert al snel een paar duizend pagina's leesvoer op.

Ook het feit dat elk afzonderlijk bedrijf een risicoanalyse moet uitvoeren, vindt FME niet efficiënt en geldverspilling. Bij handelingen als verven, spuiten, ontvetten doen alle bedrijven min of meer hetzelfde. Daarom is FME met andere branche-organisaties en de Inspectie SZW in gesprek om op brancheniveau afspraken te maken over het minimaliseren van veiligheidsrisico's.

Meldplicht niet altijd terecht

Reach gaat niet alleen over chemicaliën die worden gebruikt bij de productie, maar ook over gevaarlijke stoffen in de producten zelf. Voor dat laatste geldt een meldplicht, ook als het gaat om een product waarbij het risico dat zo'n stof in het menselijk lichaam terechtkomt buitengewoon klein is. FME vindt die meldplicht niet in alle gevallen terecht. Dezentjé: "Of een kunststof weekmaker in een speen zit of in een fietszadel, dat is nogal een verschil."

Foto's:

Reach kost MKB meer dan 4 miljard euro

© Aandrijvenenbesturen.nl