ADELAIDE (AUSTRALIë), 14 oktober 2013 11:14

Solar Team Eindhoven wint Cruiserklasse World Solar Challenge 2013

De studenten van het Solar Team Eindhoven moesten er na het laatste wedstrijdonderdeel nog een volle dag op wachten, maar op zondag 20:00 uur lokale tijd werd het op de prijsuitreiking in Adelaide dan toch echt duidelijk: Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie, heeft de Cruiser-klasse gewonnen van de World Solar Challenge 2013.

De studenten reden met hun auto Stella vanaf het begin van de race al vooraan in de Cruiser-klasse. De voornaamste concurrenten waren het Duitse team uit Bochum en een Australisch team, die ook af en toe aan kop reden, maar met minder passagiers. Stella reed de meeste van haar wedstrijdkilometers met 3 of meer inzittende personen. Uiteindelijk finishte het Eindhovense team, op vrijdag 11 oktober om 13:03 uur Darwin tijd, na een rit van 3000 kilometer. De gemiddelde snelheid tijdens het rijden van de Challenge bedroeg 67 kilometer per uur. Topprestaties als 120 kilometer per uur rijdend met vier personen waren geen uitzondering.

Jurering

Na de tijdsfinish en de officieuze binnenkomst in het centrum van Adelaide, was er op zaterdag 12 oktober nog één obstakel te overwinnen. Een jury beoordeelde de deelnemende auto's, waaronder de auto van Solar Team Eindhoven, op aspecten als comfort, gebruiksgemak, geïntegreerde innovaties zoals het intuïtieve stuur, maar ook op kofferbakruimte en fileparkeren. Uniek - en dus goed voor veel punten - was de kentekenregistratie in Nederland.

Overwinning

De combinatie van tijdsduur, bijladen van het elektrisch net, het aantal inzittenden gedurende de wedstrijd en het uiteindelijke jury-oordeel bepaalde dat Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven nu 'wereldkampioen' is op het gebied van gezinsauto's op zonne-energie. Event Director Chris Selwood van World Solar Challenge over de overwinning van Stella: "Ik feliciteer Team Eindhoven met deze innovatie, praktisch design en een vooruitziende blik, op het gebied van zonneauto's in de toekomst. 'Stella' is een prachtige zonnewagen in een gebied van uitzonderlijke auto's en teams."

Nederland is sterk vertegenwoordigd in de zonnerace. Eerder vorige week werd Delft met Nuna7 kampioen in de Challenger-klasse; Twente werd derde.

Solar Team Eindhoven

De ontlading is groot bij de studenten van TU/e. Met het winnen van zonnerace onderstreept het team zijn visie: de gezinsauto van de toekomst bouwen. "We hebben de nieuwe standaard neergezet", aldus Lex Hoefsloot, team manager. "Na anderhalf jaar kei hard werken, hebben we niet alleen bewezen dat 's werelds eerste gezinsauto op zonne-energie realiteit is, maar we hebben ook nog eens de World Solar Challenge voor gezinsauto's gewonnen."

De studenten van de TU/e hebben in anderhalf jaar tijd een heel nieuw concept auto bedacht en gebouwd: een elektrische gezinsauto die zijn energie direct van de zon krijgt door zonnepanelen.  De auto is daarvoor ultralicht, uitzonderlijk aerodynamisch en heeft een buitengewoon efficiënte aandrijvingslijn, met motoren in de wielen, en een uitgekiend energiemanagementsysteem en minimaal batterijpakket. Bij gemiddeld gebruik in Nederland leveren de zonnepanelen van de auto 10 maanden per jaar meer energie op dan de auto verbruikt. Die extra energie kan aan het stroomnet geleverd worden. Stella is dus een gezinsauto die per saldo energie oplevert in plaats van kost.

Foto's:

De auto van Solar Team Eindhoven bij de finish in Adelaide.

De auto van Solar Team Eindhoven bij de finish in Adelaide. (foto: Bart van Overbeeke)

© Aandrijvenenbesturen.nl