Laatste nieuws:

CAMBRIDGE, MASSACHUSETTS (VS), 10 oktober 2013 10:11

Robotkubusjes doen aan zelfassemblage (video)

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) heeft slimme kubusjes ontwikkeld die modulair van opzet zijn. De kubusjes kunnen zichzelf in allerlei oriëntaties ordenen om zo nieuwe vormen te maken. Binnen enkele seconden herschikkende de robots zich weer.

Een prototype M-Block met de interne elektronica ontbloot en het vliegwiel verwijderd. (Foto:  M. Scott Brauer)'
Een prototype M-Block met de interne elektronica ontbloot en het vliegwiel verwijderd. (Foto: M. Scott Brauer)
1/1

De kubusjes worden ‘M-Blocks' genoemd en zien er op het oog simpel uit. Fel gekleurde blokjes, net iets kleiner dan een Rubik's Kubus. In de ogenschijnlijk simpele behuizing zit echter behoorlijk wat techniek verscholen.

Vliegwiel

Dankzij een klein vliegwiel in de robot kan iedere M-Block op eigen kracht bewegen. Het vliegwiel kan 20 000 toeren per minuut maken, wat de kubus een slinger in de juiste richting geeft als het ware. De M-Blocks kunnen over de vloer bewegen, over elkaar heen rollen en zelfs kleine sprongetjes maken.

Aan iedere zijde zitten acht magneetjes die voor de uitlijning zorgen. Nog acht magneetjes op de hoekpunten zorgen voor extra stevigheid.

Herschikken, maar (nog) niet autonoom

Dankzij het systeem van vliegwielen en magneetjes kunnen de M-Blocks zich in iedere gewenste vorm herschikken. Op dit moment gebeurt dat nog handmatig via een radioverbinding. Een onderzoeker typt een commando op de computer en de robot ontvangt het commando draadloos en voert de taak uit. In de toekomst wil het team de algoritmen in de M-Block zelf onderbrengen, zodat de robots geheel autonoom de juiste configuratie bepalen.

Toekomstmuziek

Ook willen de onderzoekers uiteindelijk verschillende soorten robotmodules gaan maken, zoals sterkere blokken die kleinere blokken kunnen meenemen, blokken met camera's, lampjes of grijpmechanismen. Toepassingen van de M-Blocks kunnen volgens de makers zitten in het repareren van infrastructuur, het bouwen en herconfigureren van steigers of het assembleren van machines of meubels.

Het team is hard bezig om honderd nieuwe M-Blocks te bouwen voor verdere experimenten. Deze nieuwe blokken moeten al genoeg processorkracht aan boord hebben om enkele taken autonoom uit te kunnen voeren.

John Romanishin van MIT: "We willen honderden kubussen, willekeurig verspreid over de vloer, in staat stellen elkaar te identificeren, groeperen en autonoom transformeren in een stoel, of een ladder, of een bureau, met een enkel commando."

 

bron: Singularity Hub

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

Rotero Holland bv

Bege Aandrijftechniek BV

EUCHNER (Benelux) BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden