ZOETERMEER, 2 oktober 2013 15:55

FME: zorgen over bezuiniging op innovatie

FME maakt zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen op innovatie. De organisatie van ondernemingen in de technologische industrie is wel tevreden met het vasthoudende bedrijvenbeleid van de minister van Economische Zaken Henk Kamp, maar dat is niet voldoende om de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te kunnen vasthouden.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: "De technologische industrie is cruciaal voor de verdienkracht van Nederland. Het is goed dat het kabinet consistent vasthoudt aan het ingezette beleid rond innovatie en topsectoren. Maar daar hoort geld bij. Het is daarom onbegrijpelijk dat in de begroting voor 2014 wordt bezuinigd op het innovatiebudget."

Per saldo weer bezuinigd

De producten die de technologische industrie maakt worden wereldwijd verkocht en ook de concurrenten bevinden zich overal ter wereld. Het bedenken, ontwikkelen en maken van nieuwe of verbeterde producten en betere manieren van werken is nodig om in die markt te kunnen overleven. Dezentjé: "In de beleidsplannen van minister Kamp lijkt het innovatiepakket te worden vergroot. Maar als je beter kijkt zie je dat er per saldo wordt bezuinigd. Onze buurlanden vergroten hun budget voor wetenschap en innovatie. In Duitsland investeert de overheid elk jaar méér in innovatie en R&D. In Nederland gebeurt het tegenovergestelde."

160 miljoen euro weggesneden

De RDA (Research en Development Aftrek) is in 2012 geïntroduceerd als aanvulling op de WBSO. De WBSO is er voor de loonkosten die met R&D zijn gemoeid. De RDA is bedoeld voor de overige kosten van R&D-projecten. Het kabinet is van plan in 2014 het RDA-budget niet, zoals eerder was bepaald, te verhogen naar 500 miljoen euro, maar op 300 miljoen euro te bevriezen. Een simpel rekensommetje leert dat er in totaal zo'n 160 miljoen euro wordt bezuinigd op de fiscale innovatieregelingen. Met de beëindiging van de voor het MKB succesvolle IPC-regeling wordt nog eens 7 miljoen euro extra weggesneden. En dat terwijl de belangstelling voor de laatste IPC-tender heel groot was.

Maar is ook goed nieuws. Mede dankzij de lobby van FME en de topsector High Tech Systems en Materialen (HTSM) wordt het budget voor de MKB-regeling voor innovatiestimulering in de topsectoren (MIT) volgend jaar met 8 miljoen euro verhoogd naar 30 miljoen euro. FME verklaart zichg bereid om gezamenlijk te kijken naar hoe de landelijke en regionale instrumenten op elkaar kunnen worden afgestemd en daarmee het budget verder te verhogen. 

Innovatief inkopen

In de voortgangsrapportage staat opnieuw dat de overheid innovatiegericht inkopen als instrument gaat inzetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Branche-organisaties als FME en FHI  pleiten hier al jaren voor. Dezentjé: "In 2008 werd ons dit al toegezegd, maar het resultaat blijft tot nu toe zeer beperkt. Er is werk aan de winkel en snel ook.. Onze sector is voor een belangrijk deel afhankelijk van export en is actief in specifieke niches. Willen we onze innovaties daadwerkelijk kunnen exporteren, dan moeten die zich eerst hebben bewezen. De overheid kan daar een belangrijke rol in spelen. Dan draagt zij bij aan de exportkracht  en daarmee aan de verdienkracht van Nederland."

Foto's:

FME: zorgen over bezuiniging op innovatie

© Aandrijvenenbesturen.nl