Laatste nieuws:

EINDHOVEN, 30 september 2013 09:37

Project gestart voor ontwikkeling van goedkope katalysatoren voor omzetting biomassa

Het Europese onderzoeksproject Novacam, dat gecoördineerd wordt door prof.dr.ir. Emiel Hensen, is gestart in Eindhoven. Novacam is gericht op de ontwikkeling van goedkope katalysatoren op basis van niet-zeldzame materialen, voor de omzetting van biomassa in bruikbare brandstof en in basismaterialen voor de chemische industrie. Dit soort katalysatoren zijn essentieel voor het rendabel hergebruik van houtachtig afval. De EU steunt het project met 1,8 miljoen euro.

Hoogleraar Emiel Hensen. (foto: Bart van Overbeeke) '
Hoogleraar Emiel Hensen. (foto: Bart van Overbeeke)
1/1

Het sleutelwoord van Novacam is duurzaamheid. Doordat fossiele brandstoffen opraken, moeten we overschakelen op hernieuwbare energiebronnen, zoals houtachtige (afval)materialen. Om die efficiënt om te kunnen zetten in bruikbare grondstoffen, zijn nieuwe soorten katalysatoren nodig. Katalysatoren zijn  materialen die chemische reacties helpen, zonder er zelf aan deel te nemen. Ze worden breed toegepast in de chemische industrie, maar ze bestaan vaak uit zeldzame en dus dure materialen, die van buiten Europa moeten worden geïmporteerd. De onderzoekers van Novacam willen daarom katalysatoren ontwikkelen op basis van niet-zeldzame materialen. Een van de problemen die de onderzoekers willen tackelen, is het rechtstreeks omzetten van suikers uit tweede generatie biomassa in motorbrandstoffen.

De coördinatie van het project, met een totaal budget van 2,4 miljoen euro, is in handen van Emiel Hensen, TU/e-hoogleraar Moleculaire Heterogene Katalyse. Andere projectpartners zijn Cardiff University, het Britse kennisnetwerk Chemistry Innovation en het Instituto de Tecnologia Quimica in Valencia. Verder neemt een Japans consortium van bedrijven en kennisinstellingen deel aan Novacam. 

bron: TU/e

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden