Laatste nieuws:

FREIBURG (DUITSLAND), 24 september 2013 11:48

Wereldrecord: zonnecel met rendement van 44,7%

Het Fraunhofer Institut für Solare Energiesysteme ISE, Soitec, CEA-Leti en het Helmholtz Zentrum Berlin hebben een nieuw wereldrecord bekendgemaakt voor omzetting van zonlicht in elektriciteit. Bij een test werd maar liefst 44,7% van de energie uit het zonnespectrum omgezet in elektrische energie.

De zonnecel met het baanbrekende rendement van 44.7%. De zonnecel bestaat uit vier subcellen. Foto: Fraunhofer ISE'
De zonnecel met het baanbrekende rendement van 44.7%. De zonnecel bestaat uit vier subcellen. Foto: Fraunhofer ISE
1/1

Voor de test werd een nieuwe zonnecelstructuur gebruikt met vier 'sub-zonnecellen'. Na drie jaar onderzoek werd het baanbrekende record gemeten tijdens een test bij een 297-voudige concentratie van het zonlicht. Afgelopen mei had een gemengd Duits en Frans team van Fraunhofer ISE, Soitec, CEA-Leti en Helmholtz Zentrum al een zonnecel met een rendement van 43,6 procent. De huidige prestaties van de zonnecel borduren voort op die resultaten en maken de weg vrij voor het bereiken van de magische grens van 50% rendement.

Wafer bonding

"We zijn dolgelukkig en trots op ons team, dat al drie jaar aan deze viervoudige zonnecel werkt", aldus Frank Dimroth, afdelingshoofd en projectleider bij Fraunhofer ISE. "Deze zonnecel bevat onze, gedurende vele jaren opgebouwde kennis. Naast verbeterd materiaal en een geoptimaliseerde structuur speelt vooral een nieuw procedé, het wafer-bonden, een centrale rol. Hiermee verbinden we twee halfgeleiderkristallen met elkaar die vanwege verschillende kristalroosters niet op elkaar passen. Zo kunnen we de optimale halfgeleidercombinatie voor de zeer efficiënte zonnecellen vervaardigen."

Laagjestaart

In een zonnecel die uit meerdere verbindingen bestaat, worden meerdere cellen op elkaar gestapeld. De cellen zijn gemaakt van verschillende III-V halfgeleidermaterialen, waardoor iedere subcel weer een ander bereik aan golflengtes uit het zonnespectrum absorbeert.

Samenwerking

"Het feit dat we ons oude wereldrecord binnen vier maanden met een procentpunt konden verbeteren, toont de enorme potente aan van onze viervoudige-zonneceltechniek, die is gebaseerd op de bondingtechniek en de ervaring van Soitec", aldus André-Jacques Auberton-Hervé, CEO en voorzitter van Soitec. Een belangrijk deel van de verbindingstechnieken en expertise in de zonnecel komt bij Soitec vandaan.

Laurent Malier, CEO van Leti, geeft aan dat dit record het vertrouwen in directe verbinding van halfgeleiders versterkt. "Het nieuwe record is de bekroning voor de bondingtechniek, die we in het kader van de samenwerking met Soitec en het Fraunhofer ISE hebben ontwikkeld. Het resultaat geeft aan dat de juiste weg zijn ingeslagen naar de ontwikkeling van een toekomstige procestechnologie voor zonnecellen met III-V-halfgeleiders."

Toepassingsgebieden voor deze zonnecellen zijn zonnekrachtcentrales die gelegen zijn in regio's met een grote hoeveelheid zonneschijn en een hoog percentage directe zonnestraling. Op dit moment heeft Soitec CPV-installaties in 18 verschillende landen, waaronder Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika en Amerika (Californië).

bron: Fraunhofer ISE

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

EUCHNER (Benelux) BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden