Laatste nieuws:

JOHANNESBURG (ZUID-AFRIKA), 16 september 2013 12:23

Handprothese van 150 dollar helpt mensen zonder vingers (video)

Met een materiaalprijs van 150 dollar (pakweg 112 euro) is de Robohand niet alleen een zeer goedkope, maar ook een zeer praktische handprothese. De prothese komt grotendeels uit een 3D-printer. Dankzij het vernuftige ontwerp stelt het kinderen en volwassenen zonder vingers weer de mogelijkheid om dingen vast te pakken.

Dankzij de Robohand kunnen kinderen als Liam Dippenaar weer met twee handen werken.'
Dankzij de Robohand kunnen kinderen als Liam Dippenaar weer met twee handen werken.
1/1

Robohand is een idee van Richard van As, een timmerman uit Zuid-Afrika. Van As raakte zelf vier vingers kwijt bij een ongeluk met een cirkelzaag. Op de eerste hulpafdeling van het ziekenhuis nam hij zich voor om nieuwe vingers te maken voor zichzelf. Samen met Ivan Owen uit Washington, van huis uit een ontwerper van mechanische rekwisieten voor het theater, ging hij aan de slag.

3D-printing

Ondanks dat Owen in Amerika zat en Van As zelf in Zuid-Afrika, was het ontwikkelen van een prototype een naadloos proces. Dankzij een 3D-printer konden de twee ontwerpers snel ideeën uitwisselen en de kosten voor fabricage enorm drukken.

Robohand

De Robohand wordt niet door een elektromotor aangedreven zoals de naam waarschijnlijk suggereert, maar staat in directe verbinding met de pols van de drager. Door een slim systeem van scharnieren en kabeltjes kan een buigbeweging van de pols omgezet worden in een grijpbeweging.

Kinderen met aangeboren handafwijkingen

Van As ontdekte al snel dat kinderen met een aangeboren handafwijking ook baat hebben bij zijn ontwerp. Ongeveer één op de 1200 kinderen schijnt last te hebben van misvormde of missende vingers en de Robohand bleek een uitkomst voor deze doelgroep. Ook betekent het digitale karakter van het ontwerp, dat het ontwerp gemakkelijk groter geschaald kan worden naarmate een kind ouder wordt.

Open source

Van As en Owen zetten het ontwerp voor de Robohand op Thingiverse en trokken hiermee de aandacht van MakerBot, de bekende fabrikant van 3D-printers. Het tweetal kreeg van MakerBot twee 3D-printers cadeau. Het ontwerp is inmiddels al meer dan 11.000 keer gedownload en Van As en Owen hebben al vier gehandicapte kinderen in Zuid-Afrika gratis van een prothese voorzien.

Robohand heeft ook een Facebookpagina.

 

bron: Singularity Hub

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden