Laatste nieuws:

DELFT, 9 september 2013 12:37

Windturbines worden hydraulisch

De volgende generatie offshore windturbines zullen kun kwetsbare tandwielkasten vervangen zien door een hydraulisch pompsysteem. Een aantal turbines kunnen zo gecentraliseerd stroom opwekken.

Volgens onderzoek van Niels Diepeveen van de TU Delft, onder leiding van professor Gijs van Kuijk, is het tijd om het concept van offshore windturbines op de schop te gooien. Windturbines worden namelijk steeds groter en het gewicht in de top van de mast wordt te groot. De tandwielkast zal dan steeds meer de zwakste schakel blijken.

Delft Offshore Turbine

Bovendien is het vervangen van de zwarte metalen kolos bovenin de mast op open zee een ware nachtmerrie. De Delft Offshore Turbine (DOT) is een nieuw concept voor turbines op open zee, die bovengenoemde problemen vermijdt. De DOT zal niet meer werken met een tandwielkast en de energie op hydraulische wijze naar beneden transporteren.

Hydraulische pomp

Het idee is om een hydraulische pomp rechtstreeks aan te drijven door de rotor bovenin de mast. Olie op hoge druk vervoert de energie door de mast naar beneden naar een hydraulische motor aangesloten aan een zeewaterpomp in de voet van de windmolen. Een waterleiding vervoert vervolgens de energie over grotere afstand naar een centraal gelegen generator.

Meer informatie over het systeem wat Nield Diepeveen voorstelt, kunt u lezen in het originele bericht op de site van TU Delta.

bron: TU Delta

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (5)

12 maart 2024 - Jaarbeurs Utrecht
ESEF/TECHNISHOW
19 maart 2024 - Messe Stuttgart
LogiMAT
26 maart 2024 - de Basiliek, Veenendaal
Industrial Ethernet event
26 maart 2024 - Brussels Expo
Machineering
22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden