Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 5 september 2013 00:09

Fabels & Feiten over beloning technici

In de media is - naar aanleiding van de mega-order van IHC Merwede - veel aandacht geweest voor het tekort aan technici. Een deel van het personeel moet uit het buitenland gehaald worden. In de rubriek Fabel & Feit van TI Magazine heeft FME eerder dit jaar drie stellingen over technici op een rijtje gezet.

'
1/1

Fabel 1

Als bedrijven meer salaris betalen, is het tekort aan technici zo opgelost.

Feit

Uit onafhankelijk onderzoek van het ROA blijkt dat de salarissen in de technologische industrie bovengemiddeld zijn. Mensen die een VMBO-opleiding elektrotechniek hebben gevolgd, worden het best betaald van alle afgestudeerden op vmbo-niveau. En wie de MBO-opleiding procestechniek heeft gevolgd, krijgt het hoogste salaris van alle MBO-afgestudeerden. Op HBO-niveau scoren de technische opleidingen vrijwel allemaal in de top 10 en ook op academisch niveau zijn de salarissen van technici bovengemiddeld. Ze doen bijvoorbeeld niet onder voor afgestudeerden in bedrijfskunde of rechten.

De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep 2016, ROA-R-2011/8.

Het ROA (Research Centre for Education the Labour Market) is een onderzoeksinstituut van de Universiteit van Maastricht.

Fabel 2

Veel jonge technici verlaten de technologische industrie binnen twee jaar.

Feit

Uit onafhankelijk onderzoek van SEO blijkt dat technici juist honkvaster zijn dan niet-technici. Ze wisselen minder vaak van werkgever dan niet-technisch opgeleiden. De mensen die uit de technologische sector stromen, zijn over het algemeen werkzaam in ondersteunende economisch-administratieve functies.

SEO:: Technici: mobiel en toch honkvast, februari 2013.

SEO Economisch Onderzoek doet onafhankelijk onderzoek in opdracht van overheid en bedrijfsleven. SEO Economisch Onderzoek is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Fabel 3

De carrièremogelijkheden van de technicus zijn beperkt.

Feit

Techniek en technologie ontwikkelen zich razendsnel. Dat betekent dat de technicus constant met nieuwe uitdagingen aan de slag kan. Het idee dat de loopbaan van de technicus een zogeheten 'dead end street' is, is dus absoluut niet terecht. Dat de carrièremogelijkheden van de technicus ook in financieel opzicht alleszins aanwezig zijn, blijkt uit de feiten zoals onder 1 beschreven.

Fabel & Feit werd eerder gepubliceerd in TI Magazine 2-2013.

bron: FME-CWM

Reacties (1)

Als er 100 vacatures zijn in een bepaalde discipline en slecht 50 mensen die op de job passen, los je dat tekort uiteraard niet op met hogere salarissen. Met als aanleiding het bericht dat technici juist uit het buitenland gehaald moeten gaan worden, lijkt het me veel interessanter om te kijken hoe salarissen voor technici in Nederland zich verhouden tot dat van collega\'s in het buitenland. Ik werf internationaal en merk regelmatig dat in Nederland op sommige posities (bijvoorbeeld offshore gerelateerd) moeilijk te concurreren valt omdat de gewenste salarissen van buitenlandse kandidaten niet geboden worden. Dit gat is soms erg groot. Hebben meer mensen uit de branche dat beeld?

Niels Jordens

30-09-2013 op 12:42

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden