Laatste nieuws:

DELFT, 29 augustus 2013 09:49

Lisa/S is de kleinste automatische piloot ter wereld (video)

Onderzoeker Bart Remes en zijn team van het Micro Aerial Vehicle Laboratory aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft hebben 's werelds kleinste ‘open source' automatische piloot voor kleine onbemande vliegtuigen gebouwd en getest.

MAV's worden net zo gewoon als laptops en smartphones.'
MAV's worden net zo gewoon als laptops en smartphones.
Rechts
1/2
Met een kleinere en dus lichtere automatische piloot kunnen deze kleine vliegende robots langer in de lucht blijven, passen ze in smallere ruimtes en kunnen ze meer gewicht dragen, van camera's bijvoorbeeld. Dat maakt ze geschikter voor gebruik in bijvoorbeeld reddingsoperaties. Remes: "Ons doel is om MAV's uiteindelijk zo klein en licht te maken dat iedere brandweerman er eentje bij zich kan dragen."

Lichter

De kleinste automatische piloot ter wereld voor Micro Aerial Vehicles, kleine vliegende robots, heet Lisa/S, weegt 1.9 g en meet 2 cm bij 2 cm. Ze is 30 g lichter dan haar voorganger. Bart Remes, projectmanager bij het Micro Aerial Vehicle Laboratory aan de TU Delft: "We hebben nieuwe software geprogrammeerd, Superbitrf, waarmee de automatische piloot tegelijkertijd contact houdt met een grondstation en een reguliere RC(radio control)-zender. Door deze functies te combineren konden we de piloot veel kleiner en lichter maken. Hierdoor kan het microvliegtuigje langer in de lucht blijven en meer gewicht dragen, bijvoorbeeld camera's of sensoren. Dat is essentieel bij bijvoorbeeld opsporings- en reddingsoperaties."

Open source

Het onderzoeksteam heeft ervoor gekozen om Lisa/s ‘open source' te ontwikkelen. Door alle specificaties op internet aan te bieden, kan een grote groep gebruikers het systeem testen en met suggesties komen voor verbetering:

Ook wordt hierdoor het gebruik van MAV's in de maatschappij gestimuleerd.

Gewoon

Het TU Delft Micro Aerial Vehicle Lab onderzoekt en ontwerpt kleine onbemande autonoom vliegende robots. Remes: "Ons uiteindelijk doel is om MAV's net zo gewoon te maken als smartphones en laptops. Boeren kunnen de vliegtuigjes bijvoorbeeld gebruiken om hun gewassen te controleren. Onze droom is dat uiteindelijk iedere brandweerman een eigen MAV in zijn binnenzak heeft om brandende of ingestorte gebouwen te inspecteren zonder dat hij daarvoor naar binnen hoeft."

En voor wie zijn eigen MAV wil bouwen: voor $ 230 is Lisa/S hier al te bestellen

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden