Laatste nieuws:

ZOETERMEER, 28 augustus 2013 23:39

Energieakkoord stimulans voor economie

Overheid, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties hebben, onder leiding van de SER, overeenstemming bereikt over een Energieakkoord voor duurzame groei. FME is intensief betrokken geweest bij de onderhandelingen en noemt het resultaat een stimulans voor economische groei. Ook ‘installateursverenging' Uneto-VNI, is tevreden over de hoofdpunten van het energieakkoord.

(foto: Siemens)'
(foto: Siemens)
1/1
FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: "Het Energieakkoord past in de nieuwe economische realiteit en vormt een mijlpaal op weg naar verduurzaming. Voor de technologische industrie is het belangrijk dat er, naast een goed werkende Europese energiemarkt, een pakket aan maatregelen komt waarmee innovatie wordt gestimuleerd en dat leidt tot investeringen in verduurzaming van energievoorziening en gebouwen. Verder is het voor onze sector van groot belang dat de bedrijven nu weten waar ze de komende jaren aan toe zijn."

Meer energiebesparing

De FME-voorzitter noemt het "essentieel voor de verdienkracht van Nederland dat de afspraken in het akkoord daadkrachtig worden uitgevoerd". FME is blij met de installatie van een aparte SER-commissie die de voortgang zal blijven volgen, ook in de periode ná Rutte II. Dezentjé vindt wel dat er ook een kans is blijven liggen. "Je zou meer kunnen doen om energiebesparing in de gebouwde omgeving te stimuleren, bijvoorbeeld met financiële en fiscale regelingen voor eigenaren van woningen en gebouwen.

Installatiebranche tevreden

Uneto-VNI is tevreden over de hoofdpunten van het energieakkoord. Het akkoord betekent volgens de installateursvereniging een grote stap richting energiezuinige woningen en gebouwen in ons land en een impuls op voor activiteiten en innovatie in de sector. Volgens voorzitter Titia Siertsema van Uneto-VNI is de belangrijkste winst van het energieakkoord dat er nu brede consensus is over ons toekomstig energiebeleid. "De spelregels zijn duidelijk en staan vast voor de lange termijn. Dit akkoord biedt bedrijfsleven en consumenten investeringszekerheid en dat heeft de markt hard nodig. Het energieakkoord kan de installatiebranche helpen om sterker uit de huidige crisis te komen."

Duurzame energie

Uneto-VNI staat volledig achter de doelstelling van 14% duurzame energieopwekking in 2020. Siertsema: "De nadruk komt te liggen op duurzame energieopwekking en dat is goed nieuws voor de installatiebranche. Wel hadden wij op basis van de onderhandelingen gerekend op meer financiële en fiscale prikkels vanuit de overheid om de toepassing van decentrale duurzame energie te stimuleren. Helaas zien wij op dit punt geen actieve rol van de overheid terug in het definitieve akkoord."

Financiering

Positief is Uneto-VNI over de 600 miljoen euro die beschikbaar komt voor een revolverend fonds voor energiebesparing en de mogelijkheid die installatiebedrijven krijgen om, net als energiebedrijven, financieringsopties voor energiebesparing aan klanten te gaan aanbieden. Ook de belastingkorting van 7,5 cent per kWh voor duurzame energie die wordt opgewekt binnen Verenigingen van Eigenaren of in coöperatief verband en de 400 miljoen euro die beschikbaar komt voor het nemen van energiebesparende maatregelen in de huursector kunnen rekenen op de instemming van Uneto-VNI. Volgens Siertsema, die deelnam aan de onderhandelingen binnen de SER, is het akkoord dat er nu ligt het maximaal haalbare en is het nu hoog tijd om aan de slag te gaan. "Het akkoord biedt alle betrokken partijen veel perspectief, het is nu zaak om de ambities gezamenlijk waar te gaan maken."

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden