Laatste nieuws:

DEVENTER, 26 augustus 2013 11:00

Weg met de ja-knikkers

Unico, een onderdeel van Regal heeft een nieuw pompsysteem ontwikkeld – de lineaire zuigerpomp (LRP – Linear Rod Pump) – dat het landschap een andere aanzicht kan geven. Letterlijk. Want bedoeld voor de olie-industrie maakt het systeem de traditionele en karakteristieke ja-knikkers overbodig.

Een LRP-systeem tussen de ja-knikkers.'
Een LRP-systeem tussen de ja-knikkers.
1/1
Olievelden aan land gebruiken van oudsher pompsystemen met jaknikkers die een zuigerpomp aandrijven. Tweederde van alle productieve oliebronnen in de wereld gebruikt dit type opvoersysteem. De installaties hebben grote bewegende metalen delen en niet alleen het opbouwen en afbreken brengt risico's met zich mee, maar dat geldt ook voor het gebruik. Want ze mogen dan mechanisch eenvoudig zijn, de betrouwbaarheid kan in gevaar komen als ze drooglopen. Dit kan grote schade aan dure en slecht bereikbare onderdelen opleveren. Bovendien nemen de installaties veel plaats in.

Stap

Dit wordt nu olie steeds vaker in ecologisch kwetsbare en zelfs stedelijke gebieden wordt gewonnen een lastig vraagstuk. Ook de vraag naar een beter rendement neemt de laatste jaren flink toe en daarom zoeken exploitanten al tijden naar een betrouwbare en nauwkeurige manier om hun zuigerpompen. Met de LRP meent Unico nu een flinke stap in de goed richting te zetten.

Optimale prestaties

De basistechnologie van het LRP-systeem is een stroomvector-inverterbesturing van de elektromotor, die via een tandheugel en rondsel de zuigerstang aandrijft. In principe gaat de zuigerstang heen en weer om de olie of het gas uit de bron omhoog te brengen, wat in die zin lijkt op een ouderwetse jaknikker. Maar het verschil is dat het LRP-systeem door zijn aansturing de snelheid, positie en kracht van de zuigerstang op elk punt van de werkcyclus kan regelen. Zo wordt de snelheid van de neerwaartse slag verlaagd, zodat de zuiger langzaam de vloeistof ingaat. Na de onderdompeling wordt de snelheid voor de rest van de pompslag verhoogd om de productie te maximaliseren. Dit bewegingsprofiel is programmeerbaar en kan tijdens het gebruik worden bijgesteld om het op de veranderde omstandigheden af te stemmen, zodat vanzelf continu de optimale prestaties worden gehandhaafd.

Eenvoud

Door deze directe aandrijving zijn de grote en zware hefboommechanismen van andere systemen niet meer nodig, terwijl de LRP-oplossing ook veel eleganter en beter is dan een hydraulisch omkeersysteem. De eenvoud van het concept wordt weerspiegeld door het mechanische design van de pomp. De stang loopt door een tunnel binnen in de tandheugel en hangt aan de bovenkant in een conventionele klem, zodat enige zijdelingse beweging mogelijk is. De vectorgestuurde inductiemotor, die via een tandwielkast aan een tandheugel en rondsel is gekoppeld, laat de tandheugel en dus de zuigerstang heen en weer gaan. De tandheugel wordt elke slag gesmeerd door onderdompeling in een oliebad.

Landschap

Het systeem is eenvoudig en compact en daardoor voordelig en gemakkelijk te installeren. De elektronische regelingen zijn een aanzienlijke technologische vooruitgang. De kosten van het transport, terreinvoorbereiding en installatie zijn minimaal, omdat het systeem direct op de bron wordt gezet, zonder de noodzaak voor het storten van een grote beton. Het LRP-systeem kan op een ‘pick-up' worden vervoerd; twee personen kunnen het hanteren en het kan in twee tot drie uur worden geïnstalleerd. Het is ideaal voor plaatsen waar wettelijk geen jaknikkers mogen worden gebruikt, zoals in woonwijken en op parkeerterreinen. Omdat het systeem zo stil en klein is, kan het bovendien gemakkelijk met bomen of hekken worden afgeschermd, zodat het in een mooi landschap niet storend is of de plaatselijke bewoners hindert.

www.regalbeloit.eu

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden