Laatste nieuws:

PALO ALTO, CALIFORNIë (VS), 19 augustus 2013 14:04

Zonne-energie groeit, maar politiek remt groei wellicht

Onze aardbol baadt op ieder moment van de dag in genoeg zonne-energie om meer dan tienduizend maal in de energiebehoefte te kunnen voldoen. Ook het aantal geïnstalleerde zonnepanelen wereldwijd groeit nog steeds exponentieel. Toch kan de toekomstige groei geremd gaan worden door invloed vanuit de politiek.

'
1/1

Wereldwijd groeide zonne-energie vorig jaar ruwweg met de helft. Er werd ongeveer 31 gigawatt aan zonne-installaties geïnstalleerd. Dit blijkt uit rapporten van de Interstate Renewable Energy Council en het Earth Policy Institute.

Dalende prijzen

Ook het feit dat veel apparatuur voor zonne-energie in prijs daalt, helpt de groei aanzienlijk. De gemiddelde kosten van een zonne-energiesysteem daalden in 2012 met meer dan 25 procent. Toch kunnen regeringen op korte termijn deze prijzen weer omhoog stuwen wanneer ze subsidies terugdraaien en belastingen invoeren.

Terugkrabbelende landen

Duitsland heeft meer zonnepanelen dan welk ander land, grotendeels dankzij belastingvoordelen. Italië heeft vergelijkbare regelingen, maar toch krabbelen beide landen terug. Ze schaffen de subsidies af, wat de acceptatiesnelheid van zonne-energie in Europa kan verlagen.

Made in China

Een ander probleem is dat 60 procent van alle fotovoltaïsche (fv) apparatuur in China wordt vervaardigd tegen bodemprijzen. Zowel Europa als de VS hebben China van 'dumping' beschuldigd. Zelf kunnen ze de concurrentie tegen de Chinese prijzen maar moeilijk aan.

Hoop

Toch kunnen toekomstige technieken op het gebied van zonne-energie uitkomst bieden. Zo zijn er technieken om niet alleen energie op te wekken met zonlicht, maar ook met zonnewarmte. Deze systemen zijn bijvoorbeeld in de VS en Spanje erg populair aan het worden. Ook verbeteringen op het gebied van energieopslag kunnen het gebruik van zonne-energie populair houden.

bron: Singularity Hub

Van onze partners meer (0)...

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (0)

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden