BERKELY, CALIFORNIë (VS), 15 augustus 2013 11:52

Slimme ramen besparen energie

Onderzoekers van Berkeley Lab in de VS hebben een nieuw materiaal ontworpen voor slimme ramen. Het materiaal is een dunne coating van nanokristallen die ingebed zijn in glas. De nanokristallen kunnen binnenvallend zonlicht beïnvloeden. De coating biedt een precieze controle over de hoeveelheid zichtbaar licht en het nabij-infrarood (NIR) om de binnentemperatuur te reguleren.

In een warme zomer blijft het binnen in een gebouw vaak koeler als binnenvallend zonlicht beperkt wordt met zonwering. Helaas wordt het dan binnen een donker hol, wat weer meer kost aan verlichting.

"Hier in de VS, geven we bijna een kwart van ons totale energiebudget uit aan verlichten, verwarmen of koelen van onze gebouwen", aldus Delia Milliron, een chemicus van Berkeley Lab. "Wanneer ons nieuwe materiaal wordt gebruikt als raamcoating, kan dit een behoorlijke impact hebben op de energie-efficiency."

De technologie maakt gebruik van een elektrochromatisch effect. Hierbij kan een kleine elektrische schok het materiaal schakelen tussen doorgifte van NIR en het blokkeren van NIR. Dit nieuwe materiaal combineert precieze controle van nabij-infrarood licht met onafhankelijke controle van het zichtbare licht.

Een slim raam kan dus natuurlijk licht in een kamer binnenlaten, zonder ongewenste oplopende warmte, of zowel licht als warmte blokkeren en de ruimte zo verduisteren, of volledig transparant worden voor licht en warmte.

"We zijn heel enthousiast over de combinatie van unieke optische functionaliteiten met een goedkope en milieuvriendelijke techniek", aldus Llordés, een wetenschapper die samenwerkt met Milliron. "Daarmee wordt het concept voor dit ‘universal smart window' een veelbelovende concurrerende technologie."

bron: Berkeley Lab

Foto's:

Slimme ramen besparen energie

© Aandrijvenenbesturen.nl