Laatste nieuws:

DIEMEN, 14 augustus 2013 12:12

Explosief stijgende vraag naar hoogopgeleide technici in Rotterdam

Sinds het vierde kwartaal van 2012 stijgt de vraag naar technici in de regio Rotterdam heel hard. In het tweede kwartaal van dit jaar zelfs met 59%. Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de technische arbeidsmarkt eerste helft 2013 van Stijn Berden, competence director Technology bij Yacht.

'
1/1

Berden: "We zien in Rotterdam de vraag naar technici over de hele linie toenemen: zowel designers, engineers, elektrotechnici, werktuigbouwkundigen als chemische technologen worden meer gevraagd." Opvallend veel vraag is er naar werkvoorbereiders. Ook de regio's Breda en Maastricht laten een forse stijging zien van beide 28% en ook hier is deze stijging te zien in de volle breedte.

Eindhoven

De regio Eindhoven, waar van oudsher de grootste vraag naar ingenieurs is, laat in het tweede kwartaal een stijging zien van 17% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Honkvaste ingenieurs

Het ziet er naar uit dat de vraag voorlopig niet afneemt. "Trendmatig verwachten we dat de vraag naar hoogopgeleide technici de tweede helft dit jaar nog veel hoger komt te liggen."

De kloof tussen vraag en aanbod wordt nog bemoeilijkt omdat technici behoorlijk honkvast zijn, blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht van juni 2013. Zo geeft maar 4% aan actief op zoek te zijn naar een andere baan. Een veel groter percentage, ruim 28% geeft aan niet op zoek te zijn naar een andere baan. De rest geeft aan latent zoekend te zijn, dus van baan te veranderen als hij/zij een mooie baan krijgt aangeboden.

Beweging

In de markt is beweging nodig. Maar verwachting stromen er jaarlijks 70.000 technici uit en komen er slechts 35.000 technici bij. Dat gegeven, gecombineerd met het feit dat de vraag naar hoogopgeleide technici alleen maar toeneemt, maakt dat er ook in de toekomst een tekort blijft.

Berden: "Vraag en aanbod zijn totaal uit balans. Om die reden blijft het nodig om internationaal technici te werven. Dat was voor ons vorig jaar ook de reden om een global sourcing center in te richten, van waaruit wereldwijd ingenieurs geworven worden voor de Nederlandse markt. Met inmiddels meer dan 30 nationaliteiten in dienst, vergt dit letterlijk en figuurlijk een cultuurverandering".

bron: Yacht

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

DIS Sensors

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

EUCHNER (Benelux) BV

Bege Aandrijftechniek BV

Rotero Holland bv

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden