Laatste nieuws:

GENUA (ITALIë), 8 augustus 2013 12:02

Vierpotige robot overwint obstakels (video)

Het Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) in Italië heeft hun HyQ-robot verbeterd. Vorig jaar was de robot al in staat om te lopen, springen en dingen weg te schoppen. Nu heeft HyQ een belangrijke nieuwe functie ingebouwd: zorgen dat je niet omvalt bij het tegenkomen van een obstakel.

'
1/1

De robot gebruikt hydraulische actuatoren om voort te bewegen. En dat werkte prima. Toch moest er nog een goed systeem worden bedacht om te voorkomen dat de kostbare robot zou omvallen als hij een obstakel op zijn pad aantrof. Andere vierpotige robots lossen het op met LIDAR, camera's en sensoren, maar in sommige situaties is een visuele feedback niet genoeg. Denk bijvoorbeeld aan omgevingen met veel rook, of dichte plantenbegroeiing.

Try not to bruise it

HyQ heeft een reflex-systeem ingebouwd gekregen dat reageert wanneer de poten van de robot tegen een obstakel aan komen. Deze reflex moet heel snel zijn, want de HyQ heeft een topsnelheid van twee meter per seconde. De onderzoekers van IIT ontwikkelden daarom een 'reflex algoritme', waarmee de HyQ over hoge obstakels heen kan stappen, zonder voorkennis over het terrein.

"Stapreflex is een belangrijke bouwsteen voor een robuuste tred in uitdagende omgevingen", aldus Claudio Semini, hoofd van IIT's Dynamic Legged Systems Lab. Hij legt uit dat de reflex die zijn team heeft geïmplementeerd in de HyQ zo snel werkt dat "je het niet echt waar kunt nemen, tenzij je het in slow-motion ziet."

Externe krachten

In hun onderzoeksrapport beschrijven de IIT-onderzoekers hun aanpak. Het idee is heel simpel: HyQ meet externe krachten op zijn poten en wanneer dit gedetecteerd wordt, zal de stapreflex worden geactiveerd.

In de praktijk is het ontwikkelen van een stapreflex een stuk lastiger. Bij een voorwaartse zwaai heeft de robot genoeg tijd om een poot op te tillen als er een obstakel wordt bemerkt. Maar als de poot een botsing heeft tijdens de neerwaartse zwaai, dan is het te laat om te stoppen en de baan van de poot te veranderen. In dit geval absorbeert de robot de botsing en zal bij een volgende stap de poot hoger optillen om het obstakel te overwinnen.

De HyQ kan momenteel obstakels van maximaal 11 centimeter hoog (14 procent van zijn poothoogte) overwinnen.

 

bron: IEEE Spectrum

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
  robot check
Vul de code van bovenstaand plaatje in.

Van onze partners meer (5)...

EUCHNER (Benelux) BV

Rotero Holland bv

B&R Industriele Automatisering BV

Perfection in Automation  

DIS Sensors

Bege Aandrijftechniek BV

Vacatures

ab op Twitter

TwitterlogoVolg ab nu ook op Twitter!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (4)

20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
ESEF 2018
20 maart 2018 - Utrecht - Jaarbeurs
TechniShow 2018
23 april 2018 - Hannover - Messegelände
Hannover Messe 2018
23 april 2018 - Hannover, Messegelände
CeMAT

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden