Laatste nieuws:

DELFT, 8 augustus 2013 11:06

Beveiliging van industriële netwerken bij TNO

Stuxnet ligt bij iedereen nog vers in het geheugen. Hoe kon dit gebeuren? En belangrijker: kan zoiets ook bij ons in de productie of in het proces gebeuren? Dinsdag 1 oktober geeft TNO op locatie bij het nieuw Cyber Security Lab antwoord op deze vragen.

TNO's Cyber Security Lab te Delft'
TNO's Cyber Security Lab te Delft
1/1

TNO zal zich op deze dag niet al te veel verdiepen in de technische details van virussen, botnets en firewalls, maar geven vooral praktische richtlijnen over beveiliging.

Zo wordt er gekeken of het plat maken van de automatiseringspyramide wel een goed idee was. 20 jaar geleden hadden we een aantal niveau's op het gebied van de productie- en/of procesautomatisering. Dat ging vanaf het Management Information System (MIS) aan de top tot aan de sensoren helemaal beneden. Op elk niveau vonden de bijbehorende regelingen plaats. Was er op de productievloer iets misgegaan dan werd dit aan het eind van de week in de rapportage weergegeven.

Tegenwoordig wil de CEO direct met zijn tablet zowel de kosten als opbrengsten op dit moment, evenals de temperatuur op de fabrieksvloer, en liefst ook nog de camerabeelden van de mensen, die al dan niet aan het werk zijn, kunnen zien. En belangrijker nog daarvoor hoeft hij zich niet eens in Nederland te bevinden. Hoe veilig is deze technologische vooruitgang?

Technisch gezien hadden we in het verleden op elk niveau eigen systeemarchitecturen. Dit gold zowel voor de procesbesturingen, als voor de netwerken. Tegenwoordig is de hardware allemaal uniform geworden. Het PC-platform is op elk niveau geaccepteerd en het netwerk moet overal op Ethernet gebaseerd zijn, en in de toekomst liefst draadloos zijn. Vele voordelen, maar zijn hier ook nadelen aan verbonden, vooral in verband met de veiligheid?

In de industriële ethernetprotocollen wordt grote aandacht geschonken aan deterministisch (real-time) gedrag. Ook Safety (veiligheid) is een belangrijk aspect, maar wie heeft er ook Security in zijn speciale switch ingebouwd?

Een belangrijk aspect is ook de verantwoordelijkheid bij een calamiteit. Is de systeemleverancier, de softwareschrijver, de installateur, de eigen IT-afdeling of toch het management zelf uiteindelijk verantwoordelijk?

Inschrijven en meer informatie

bron: Mikrocentrum

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden