Laatste nieuws:

GUMI (ZUID-KOREA), 8 augustus 2013 09:55

‘Online’ elektrische stadsbus kan zonder laadpauzes (video)

Eerder deze week – op 6 augustus – zijn in het Zuid-Koreaanse Gumi de eerste twee OLEV-stadsbussen de straat op gegaan. OLEV staat voor Online Electric Vehicle. Het concept is ontwikkeld door het Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Een OLEV kan in stilstand maar ook al rijdend worden opgeladen. De elektrische bus hoeft de dienstregeling dus niet te onderbreken om aan een oplaadpunt te worden gekoppeld.

'
1/1

De OLEV wordt draadloos opgeladen met de aan het Koreaanse instituut ontwikkelde SMFIR-technologie: Shaped Magnetic Field in Resonance. Elektrische voertuigen kunnen met SMFIR draadloos elektriciteit overdragen. Het vermogen wordt geleverd door elektrische kabels die onder de weg liggen en een magnetisch veld opwekken. Een ontvanger aan de onderzijde van de OLEV zet de energie uit de velden om in elektriciteit. De kabeldelen onder de weg hebben in totaal een lengte van ongeveer 5 tot 15% van de weg, zodat de weg maar ten dele opnieuw hoeft te worden aangelegd - met de kabels.

Vermogen

Een OLEV heeft een kleine accu die een derde van het formaat heeft van een accu zoals die in reguliere elektrische voertuigen wordt toegepast. De OLEV voldoet wat het elektromagnetisch veld (EMF) betreft aan de internationale normen en blijft met 62 mG, binnen de gezondheidsmarges. De weg herbergt bovendien een ‘intelligente' functie en maakt onderscheid tussen OLEVs en gewone voertuigen. De segmenten reguleren het benodigd vermogen door de kabelsegmenten alleen dan van elektriciteit te voorzien als zich een OLEV-bus boven dat deel van de weg bevindt en ze uit te schakelen voor gewone voertuigen. Dat verlaagt het standby-energieverbruik en voorkomt onnodige blootstelling van ander voertuigen aan een magnetisch veld. De SMFIR-technologie kan op dit moment een OLEV stabiel en constant van 180 kW@60 kHZ voorzien.

Alternatief

Op commerciële basis rijden er al OLEV-trams - die dus geen pantograaf hebben om hun elektriciteit uit kabels boven het traject te halen - in een pretpark in Seoul en OLEV-shuttle-bussen op de KAIST-campus. De twee OLEV-bussen die nu in gebruik zijn genomen zullen in Gumi een rondje van 24 km gaan rijden tussen het treinstation en het In-dong district. De bus ontvangt 100 kW/20 kHz aan vermogen met een rendement van 85%; de onderkant van de bus bevindt zich op 17 cm boven de weg.
Van de OLEVs en de SMFIR-technologie wordt verwacht dat ze de ontwikkeling van volledig elektrische voertuigen als volwaardig alternatief voor toekomstige transportsystemen, of het nu gaat om privé-auto's of openbaar vervoer. Troeven zijn de oplossing voor technologische zaken die de commercialisering van elektrische voertuigen in de weg staan, volgens het instituut, zoals prijs, massa, volume, actieradius en het ontbreken van een oplaadinfrastructuur.

Doorbraak

Volgens Dong-Ho Cho, professor electrical engineerining en het hoofd van het Center for Wireless Power Transfer Technology Business Development aan het KAIST is het opmerkelijk dat het OLEV-project is geslaagd en nu bussen voor regulier stadsvervoer heeft opgeleverd. OLEV kan volgens hem nu een commerciële en geaccepteerde vorm van dagelijks personenvervoer worden. Bij gebleken succes aan het einde van dit jaar is het de bedoeling dat in Gumi tegen 2015 nog tien OLEV-bussen rondrijden.

 

ab op X

Volg ab nu ook op X!

Onze accountnaam is: @aenb

Agenda meer (12)

22 april 2024 - Deutsche Messe, Hannover
Hannover Messe
23 april 2024 - Stuttgart (D)
Control
14 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Manufacturing
15 mei 2024 - Antwerp Expo, Antwerpen (B)
Advanced Engineering
15 mei 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Food Tech Event
28 mei 2024 - 's-Hertogenbosch
Power Electronics & Energy Storage
5 juni 2024 - Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
Vision, Robotics & Motion
10 juni 2024 - Franfurt Am Main (D)
ACHEMA

Geen nieuws meer missen?

Meldt u dan direct aan voor de gratis ab nieuwsbrief.

 

Knop nieuwsbriefMet de gratis ab nieuwsbrief wordt u wekelijks op de hoogte gehouden over het aandrijven en besturen nieuws. U ontvangt wekelijks het laatste nieuws en elke maand een themanieuwsbrief.

 

Direct aanmelden